Ens sumem a la campanya contra la violència amb les dones amb problemes de salut mental
Avui 25 de novembre, a Salut Mental Catalunya fem nostra la campanya #NosotrasSíContamos de Salud de Salud Mental Espanya.
La pandèmia i els confinaments han agravat els casos de violència de gènere dintre de casa.
Avui 25 de novembre #25N se celebra el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. I per això ens volem sumar a la campanya #NosotrasSíContamos que ha posat en marxa la Confederación Salud Mental España (SME), de la que formem part com a Federació Salut Mental Catalunya. La campanya posa el focus en els efectes que la pandèmia ha tingut en les dones amb problemes de salut mental. En aquest sentit, els confinaments i les restriccions de moviments per culpa de la Covid-19 han augmentat i agreujat els casos de violència de gènere a dintre de casa.
La celebració del #25N en el context de la pandèmia posa de relleu la importància de prevenir i combatre la violència de gènere envers les dones amb trastorn mental. Com a exemple, algunes de les xifres que mostra la campanya de SME:
- Tenir un problema de salut mental augmenta entre 2 i 4 vegades la possibilitat de patir violència de gènere.
- El 80% de les dones amb trastorn mental que viuen en parella han patit violència per part de la seva parella…
- … i més del 40% han patit violència sexual al llarg de la seva vida.
- El 42% de les dones amb problemes de salut mental que pateixen violència de gènere no la reconeixen com a tal…
- … i les que si que la reconeixen i presenten denúncia alerten que sovint no donen credibilitat a la seva denúncia per tenir un trastorn mental.
La campanya #NosotrasSíContamos de SME està feta en col·laboració amb la Red Estatal de Mujeres de la Confederación SME, integrada i gestionada per les pròpies dones amb problemes de salut mental del nostre moviment. Algunes d’aquestes dones han posat les seves vivències en la campanya en forma de testimoni. Els compartim a continuació i fem nostres també les seves paraules:
Lurdes Da Costa
“Moltes dones no s’atreveixen a denunciar a la seva parella per por i han de tornar a casa després d’un intent de suïcidi o un ingrés involuntari. Són maltractament psicològics, físics i, en ocasions, violacions”

María Isabel García Peña
“La violència s’ha incrementat durant la pandèmia per la manca de recursos i de suport domiciliari i laboral. això fa que les dones no tinguin la indpendència per marxar de casa”

Juana Gandiaga
“les dones pateixen per la por, fins tot i per la seva vida. però també per l’assetjament de les seves parelles, que agraven els seus problemes de salut mental. una situació que es va agreujar quan estaven tancades a casa pels confinament i no podien anar a visitar-se”
Més informació i recursos
Projecte Salut mental i dona. Salut Mental Catalunya
Mujer y salud mental. Tus derechos son los míos. FEAFES Salud Mental Extremadura (2020)
Infografies Dia mundial de la dona. Salud Mental España (2020)
Infografies Dia de la dona. Salut Mental Catalunya (2019)
Infografies campanya La salut mental no es colpeja. Salud Mental España (2019)