Vaga general estudiantil en defensa de la salut mental

26/10/2022

“Stop suïcidis!” i “En defensa de la nostra salut mental!” són alguns dels lemes de la vaga del proper 27 d’octubre

El Sindicat d’Estudiants ha convocat una vaga general estudiantil el pròxim 27 d’octubre per lluitar per la salut mental dels joves. Des de Salut Mental Catalunya, donem suport als i a les estudiants en les seves demandes.

El Sindicat denuncia que milions de joves estan patint problemes de salut mental com ansietat, trastorns de conducta alimentària, depressió, una taxa molt alta de suïcidis i un elevat consum de psicofàrmacs, el qual, diuen, “suposa una agressió inacceptable contra el jovent”.

A més, destaquen que les taxes d’atur juvenil, la precarietat, els preus de l’habitatge i una educació pública “sota atac” tenen un efecte greu en la salut mental dels joves i de les seves famílies, així com una atenció psicològica als hospitals públics insuficient.

“La salut mental no pot ser un privilegi”

El Sindicat d’Estudiants denuncia un infrafinançament en educació i sanitat per tractar aquesta problemàtica, per això convoquen la vaga estudiantil estatal el 27 d’octubre i animen a tothom a participar en les manifestacions.

Les seves reclamacions són:

  1. Augment dràstic dels recursos en salut mental fins almenys el 15% de la despesa total en salut (actualment és del 5%). Creació de milers de places de psicologia i psiquiatria a l’Atenció Primària, a Hospitals, i a les escoles, instituts i facultats públiques. Per una educació sexual, emocional i de prevenció de suïcidis com a part dels plans d’estudi.
  2. Educació pública 100% gratuïta des d’infantil a la Universitat. Gratuïtat total de llibres de text. Supressió de les taxes acadèmiques a l’FP i la Universitat. Pla d’inversió del 7% del PIB.
  3. Per un lloc de treball digne en acabar els estudis o subsidi d’atur per a tots els joves. No és possible tenir una bona salut mental amb salaris de misèria i contractes que ens impedeixen tenir vida social.
  4. Nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica. La salut no pot continuar sent un privilegi de classe ni un negoci; han d’estar al servei de les necessitats socials.

Manifestacions previstes

Catalunya

  • Barcelona: 12h Pl. Universitat
  • Tarragona: 12h Pl. Imperial Tàrraco

País Valencià

  • València: 12h Facultat d’Història – Avgda Blasco Ibañez
  • Alacant: 12h Escaleras del Jorge Juan
  • Elx: 12h Plaça de Baix
  • Castelló: 12h Plaça de la Independència (La Farola)

Més informació

enllaç amb més informació  Cartell Vaga general estudiantil per la Salut Mental