Tallers capacitació infanto-juvenil

Formació

QUÈ ÉS?

Els tallers de capacitació s’integren en el projecte de formació per a familiars i professionals que acompanyen infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental.

Els tallers de capacitació es basen en:

 • Els nous materials formatius per a familiars i professionals.
 • Una metodologia vivencial que dóna valor a l’experiència vital del grup, a la creació de coneixement conjunt i al suport mutu.

Cada taller s’estructura en dues o tres sessions i es formen grups de fins a 15 participants (familiars o professionals) i excepcionalment de fins a 18.

Els tallers (en format online o presencial) tenen una durada de 8 hores.

El desenvolupament dels tallers de capacitació permet obtenir un manifest conjunt que esdevé el punt de partida per dissenyar plans d’acció locals a través de les Taules de Salut Mental.

A QUI VA ADREÇAT?

A familiars i professionals (de recursos comunitaris de fora de la xarxa de salut mental especialitzada) que acompanyen infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental (de fins a 25 anys).

ENTITAT QUE HO GESTIONA

Federació Salut Mental Catalunya

DADES 2021

OBJECTIUS

 • Promoure la prevenció i la promoció de la salut mental infanto-juvenil.
 • Formar familiars i professionals que acompanyen infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental.
 • Millorar la qualitat de vida i la recuperació d’infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental, a través de la capacitació de familiars i professionals.
 • Contribuir a millorar l’atenció i acompanyament en salut mental infanto-juvenil a través de les Taules de salut mental.

MÉS INFORMACIÓ

El 2019, la Federació SMC va posar en marxa el projecte de Formació en salut mental infanto-juvenil per a familiars i professionals.

L’objectiu final del projecte és la prevenció terciària i la promoció de la salut mental, la millora de la qualitat de vida d’infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental i la seva recuperació, a través de la capacitació de familiars i professionals.

La primera fase del projecte (2019-2020) va consistir en l’elaboració dels nous materials formatius a través d’un procés participatiu, amb 79 representants de primera persona, familiars i professionals.

La finalitat de les guies és:

 • Donar orientacions per entendre i circular per la xarxa de salut mental.
 • Comprendre millor possibles situacions complexes que poden aparèixer en infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental.
 • Donar orientacions per abordar millor aquestes situacions.
 • Fomentar la cura i l’autocura en mares, pares i altres figures que els acompanyen.

La segona fase del projecte (2020-2021) ha consistit en posar en marxa els tallers de capacitació, a través de dos pilot, per a familiars i professionals i impulsar millores en l’atenció en salut mental infanto-juvenil a nivell local, a través de les Taules de Salut Mental.

Els resultats del pilotatge es van presentar en una Jornada al Col·legi de periodistes que van seguir més de 700 persones per:

 1. Donar a conèixer el projecte per promoure’n el desplegament a altres territoris,
 2. Impulsar la difusió dels nous materials formatius, i
 3. Potenciar l’enfocament comunitari i l’abordatge integral dels problemes de salut mental en l’àmbit infanto-juvenil.

TESTIMONIS

“Ha sigut una experiència enriquidora i una oportunitat excel·lent per fer arribar les veus de familiars des de les nostres situacions particulars”.

“Nos han ayudado a sacar de adentro todo aquello que guardamos y nos han dado una luz que nos invita a tener confianza y esperanza”.

“Tant de bo sempre hi haguessin espais com aquest, perquè els professionals, així, també ens sentim més acompanyats i amb objectius comuns.”

“Escoltar les experiències amb les famílies ajuda a empatitzar més i entendre tota una problemàtica que no és visible per nosaltres”.

CONTACTE

Bàrbara Mitats: barbara.mitats@salutmental.org

Skip to content