Sort reclama l’impuls de polítiques específiques de salut mental i un Pla Nacional de Prevenció de la mort per suïcidi

23/10/2019

Més de 500 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris i representants polítics del sector, s’han convocat avui en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya en un acte coorganitzat per l’Associació Salut Mental Pallars i la Federació Salut Mental Catalunya, amb la col·laboració de la Coordinadora de Salut Mental de les Terres de Lleida.

Amb el lema “Parlar i escoltar, salva vides”, l’acte d’enguany, celebrat al Parc del Riuet del municipi de Sort, al Pallars Sobirà, ha volgut posar l’accent en la necessitat d’invertir recursos i treballar per la prevenció de la mort per suïcidi, donat que és la primera causa de mort entre els joves. És tracta d’un problema social, no individual, d’una magnitud que urgeix a actuar no només des d’una vessant sanitària, sinó també social i legal. S’ha de treballar, també, i amb urgència, per l’atenció a les persones supervivents.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, la consellera de Salut, Alba Vergés i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, a més de la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars, Carlota Canut, i el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, entre d’altres autoritats.

L’alcade de Sort, Raimon Monterde, ha animat a tothom a “posar-se en el lloc de l’altre i agafar-se a la vida cada dia”. Per la seva part, la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars, Carlota Canut, ha demanat més recursos pel Club Social de l’entitat, per seguir amb l’acompanyament sociocomunitari, pel treball en xarxa al territori i perqué es pugui seguir amb el projecte “Activat per las salut mental”.

En la seva intervenció, el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, ha agraït la implicació del territori en l’organització del Dia Mundial a Sort i ha recordat que cal garantir programes i serveis comunitaris per crear xarxes de suport i evitar, entre d’altres, més morts per suïcidi. Molinero ha remarcat que “tenim iniciatives comunitàries com l’Activat que és una gran eina de prevenció de la mort per suïcidi” i ha afegit que, amb la col·laboració d’administració i entitats, cal que entri en cartera de serveis.

En aquest sentit, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha remarcat que cal fer el trànsit d’iniciatives comunitàries com “Activat per la salut mental” i Obertament “per escalar aquests èxits demostrats al territori” i ha afegit que cal forjar el model d’atenció integrada amb el tercer sector. Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha declarat que “és la nostra responsabilitat i ens podem comprometre a fer un Pla de prevenció del suïcidi” i ha afegit que cal teixir la xarxa de recursos amb les institucions, les associacions i la societat.

Un grup de persones vinculades a l’Associació Salut Mental Pallars han llegit un manifest en el qual s’insisteix que tots “tenim el deure de construir una societat on totes les persones sentin que tenen vides que val la pena de viure”. Han afegit que aquest fet “requereix de polítiques i d’estratègies integradores que englobin el treball a nivell individual, de la comunitat i de les institucions, i que cal la participació de totes i tots per assolir reformes socials i polítiques eficaces”. També han reclamat que “tot i que hi ha algunes iniciatives que caminen cap a la prevenció, avui Catalunya encara no té un pla de prevenció global”. Finalment, han conclòs que es necessita suport a la xarxa associativa per seguir treballant per un model comunitari d’atenció a la salut mental, com per exemple, amb la continuïtat i implementació del projecte Activa’t per la salut mental, un projecte cabdal per a les persones i les famílies, que aposta per la recuperació i l’empoderament.

El Dia Mundial ha comptat també amb l’actuació de Ntlades, que han realitzat un espectacle d’acrobàcia amb teles entorn a la idea simbòlica de força per aferrar-nos a la vida i del suport mutu. Així mateix, la temàtica del Dia Mundial d’enguany, la prevenció de la mort per suïcidi, s’ha concretat en la participació dels assistents a l’acció visual “Retalls de vida”, unes peces de roba penjades al vent que reflecteixen les esperances i els neguits, però també els motius pels quals ens aferrem a la vida i tot allò pel que val la pena de viure.

Un dia per reivindicar

El Dia Mundial de la Salut Mental esdevé cada any l’ocasió per què el moviment social de persones, professionals i entitats de l’àmbit de la salut mental d’arreu de Catalunya, així com la ciutadania en general, es trobin per fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies.

La celebració d’aquest dissabte dia 12 s’emmarca en l’any de la prevenció del suïcidi declarat per la Federació Mundial de la Salut Mental. I per aquest motiu, la Federació Salut Mental Catalunya, amb la col·laboració de les entitats “Després del Suïcidi – Associació de Supervivents” (DSAS), Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues – Dol per Suïcidi (DSMA), va posar en marxa el mes de setembre la campanya “Parlar i escoltar, salva vides”, amb l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, i oferir un recull de recursos i entitats que treballen per donar suport i sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental al territori.

La mort per suïcidi: un problema de salut global al món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada any al món. O el que és el mateix: una mort cada 40 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en països amb ingressos mitjans o baixos.

Una altra dada que alerta sobre la necessitat de treballar en la prevenció és que per cada mort per suïcidi hi ha 20 persones més que ho intenten. Per tot això, l’OMS considera la mort per suïcidi com un problema de salut global.

A nivell estatal, segons les dades del Instituto Nacional de Estadística, les morts per suïcidi a l’Estat espanyol es van incrementar un 3,1% al 2017, amb 3.679 casos: 2.718 homes i 961 dones; una mitjana de 10 morts per suïcidi diàries.

Dades a Catalunya

Catalunya va registrar un total de 495 morts per suïcidi al 2017: 366 homes i  129 dones, segons dades de l’Anàlisi de la mortalitat a Catalunya (Departament de Salut, 2017).

El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys, com es recull a la guia Encarem el suïcidi juvenil guia de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, 2018). Segons la mateixa guia, el 42% de les persones joves trans han tingut intents de suïcidi.