SMC es posiciona davant de les darreres dades publicades de l’enquesta del CIS sobre violència sexual contra les dones
Un 12% de les persones enquestades assenyalen que el principal motiu que hi ha al darrere d’una agressió sexual és el fet que l’agressor té problemes de salut mental
Arran de la publicació de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre violència sexual contra les dones, aquest dimecres s’han fet públiques una sèrie de dades, entre les quals destaquen els principals estereotips sobre els motius que hi ha al darrere d’una agressió sexual. El primer de la llista, amb el recolzament del 12% de les persones enquestades, sosté que l’agressor té problemes de salut mental.
Davant d’aquesta constatació, des de Salut Mental Catalunya volem dir prou a l’estigmatització de col·lectius vulnerables. En aquest sentit, i per tal de desmentir aquest fals estereotip, recuperem l’informe científic “Violència, societat i malaltia mental”, publicat per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental l’any 2011, que desmunta la relació entre salut mental i violència.
Una de les principals conclusions de l’informe és que només un grup molt reduït de persones amb trastorn mental acaben cometen actes violents. L’estudi revela que diagnosticar un trastorn mental a una persona no la converteix en una ciutadana amb més possibilitats de protagonitzar un acte de violència que una altra.
L’informe, per tant, descarta que diagnòstics de trastorn mental greus com l’esquizofrènia hagin de degenerar en violència, i afegeix que són moltes les oportunitats de tractament i prevenció que es poden posar a l’abast de les persones per garantir una atenció i acompanyament adequat en cada cas.