SMC participa al IV Congrés de l’Acció Social d’Inclusió.cat compartint 3 projectes diferents

12/06/2023

Prospect, XarXaJoves i el programa de ràdio Pluralment on participa el Club Social Egara han estat alguns dels protagonistes de la jornada celebrada a Vic

Els dies 8 i 9 de juny, l’Atlàntida de Vic va acollir una nova edició del Congrés de l’Acció Social en el que Salut Mental Catalunya hi va participar.
La primera jornada es va inaugurar amb la benvinguda institucional de Carles Campuzano, Conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Josep-Eladi Baños, Rector de la Universitat de Vic i Núria Homs, Regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic.

Una conferència i una sessió plenària per a iniciar la primera jornada del Congrés

A continuació, es va iniciar la primera conferència a càrrec de Begoña Roman, professora de la Facultat de Filosofia de la UB i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, que va ser presentada per Lluís Torrens, Secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. La conferència de Roman va oferir una reflexió sobre la inclusió, l’exclusió i la reclusió, plantejant quin tipus model voldríem, entre d’altres.

Posteriorment, i després d’una pausa-cafè, va tenir lloc una sessió plenària sobre “Serveis socials: sols davant el repte de la inclusió?”, on es va parlar de les múltiples dimensions de la inclusió social. En la sessió, moderada pel consultor social Fernando Fantova, hi van participar Ariadna Manent, Directora Adjunta de Desenvolupament Estratègic i Organitzatiu a la Fundació el Maresme; Xavier Casademont, Professor lector Serra Húnter a la Universitat de Girona i Özgür Güneş Öztürk; Professora del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la UdL i sòcia fundadora de la cooperativa Col·lectivaT.

Presentació de bones pràctiques innovadores i dos debats simultanis

Posteriorment, van iniciar-se un seguit d’exposicions paral·leles, on es presentaven diversos projectes innovadors i bones pràctiques en intervenció social de manera simultània.

Finalment, durant la tarda, van tenir lloc dos debats de persones expertes diferents, també en paral·lel. El primer, “El canvi necessari: respostes col·lectives en la garantia de drets bàsics” va comptar amb la participació de Miquel Carrión, Sub-director d’Ocupació Juvenil i Qualificació Professional; Albert Sales; Investigador a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i Paula Salinas, Economista i sòcia fundadora de KSNET, i va ser moderat per Lucia Linuesa, directora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa.
En el segon, “Dades i tecnologia: oportunitats i riscos per a la inclusió social”, hi van participar Albert Sabater, Director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya; Marta Lamote de Grignon, Pedagoga, vocal de Terres de l’Ebre del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya i Giulio Toscani, Professor del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’Esade, i el va moderar Liliana Arroyo, Directora general de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball.

La jornada va finalitzar amb un espai de networking obert a tothom, on estaven tots els pòsters dels diversos projectes presentats al congrés penjats i els seus autors presents per a poder comentar-los.

Inici de la segona jornada amb més projectes per a promoure la salut mental i el benestar psicosocial

El matí de la darrera jornada es va iniciar amb noves presentacions de projectes al voltant d’accions per promoure la salut mental i el benestar psicosocial en diverses sessions paral·leles. Hi havia projectes d’habitatge, d’acompanyament emocional, tots ells amb una mirada molt comunitària i posant a la persona al centre. Seguidament, es va dur a terme una trobada de projectes que miraven cap a l’autonomia de les persones: “Ponts cap a la vida independent”.
Entre els diversos projectes, des de Salut Mental Catalunya vam participar al congrés compartint algunes de les nostres bones pràctiques com és el cas del programa Prospect de l’Activa’t per la Salut Mental, el programa XarXaJoves i el programa radiofònic Pluralment on hi participa el Club Social Egara, gestionat per la Fundació SMC.
En finalitzar les diverses sessions paral·leles, es van lliurar els Premis de Recerca i Innovació en Serveis Socials 2022.

El camí a seguir en l’acció i la innovació social

Per últim, l’última activitat del congrés va consistir en una nova sessió plenària, “Vulnerabilitat crònica i el poder dels vincles per trencar el cercle”, que va ser moderada per Mariona Homs, Directora General de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i en la qual hi van participar Elena Masanas, Suport a la planificació, estratègia i innovació a Consorci d’Acció Social de la Garrotxa; Joan Uribe, Professor associat a la Universitat de Barcelona. Director del departament d’Eficiència Social a Fundació “la Caixa”; Ariadna Munté, Professora Agregada de la UFR-Escola de Treball Social (UB) i IP del GR Recerca Científica Interdisciplinar en Treball Social (RCI-TS) i Anna de Palau; Directora d’Atenció Social Territorial i Comunitària a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant aquest darrera sessió, es van recollir idees diverses sobre les quals ha de pivotar l’acció i la innovació social, que van anar apareixent durant els dos dies de congrés: atenció centrada en la persona; prevenció, formació, informació; participació de les persones, posar a les persones com a protagonistes dels seus processos, com agents de canvi; importància del benestar emocional; importància de fer arribar allò que es fa, publicar articles, seguir fent recerca; sistematitzar. En definitiva, la inclusió com una manta de patchwork que teixeix vincles.

Finalment, Oriol Amorós, Secretari general de Drets Socials, Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i Eva Espasa, Vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat de Vic, van cloure la IV edició del Congrés celebrat a Vic.

Més informació

enllaç amb més informació El congrés d’inclusió.cat
enllaç amb més informació Pòster Prospect
enllaç amb més informació Pòster XarXaJoves
enllaç amb més informació Pòster Pluralment – CS Egara