SMC es reuneix per parlar de salut mental amb el conseller de Salut, Manel Balcells
Balcells va assenyalar que la salut mental és una de les assignatures pendents del departament
Ahir a la tarda, Enriqueta Vidal i Mercè Torrentallé, presidenta i vocal de Salut Mental Catalunya, es van reunir amb el conseller del departament de Salut, Manel Balcells, i la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, per parlar de la salut mental. A la reunió també van assistir-hi Isabel Alcalde, de l’Associació Daruma de Granollers, i Marta Poll, directora de SMC.
El conseller va assenyalar que la salut mental és una de les assignatures pendents del departament i que cal treballar per garantir una resposta assistencial més adient. “És molt millorable”, va assenyalar.
A la trobada es va posar sobre la taula que els reptes pendents són reforçar la comunitària i treballar de forma més integrada amb l’àmbit sanitari. Un altre dels reptes que es van destacar és l’agència integrada i, dins d’aquest, el gran repte de la reconversió de la mitja i llarga estada. El conseller va afirmar que des del Departament estan treballant en aquesta direcció.
A més, es va posar de relleu que l’atenció comunitària no es podrà dur a terme sense un treball conjunt i integrat i sense un àmbit social i comunitari preparat i amb els recursos adients. Balcells va assegurar que són conscients del problema que significa la manca de professionals i que estan treballant per sol·lucionar-ho.
També es va destacar la importància del rol de les associacions en l’acompanyament, l’atenció i el suport a les persones i les famílies, un rol imprescindible.
Durant la trobada es van posar sobre la taula les línies de treball a seguir per millorar l’atenció en salut mental
A la reunió es va plantejar el repte de l’atenció a la complexitat, i es va assegurar que s’està treballant per posar en marxa equips assertius comunitaris, flexibles, i que puguin acompanyar millor aquestes situacions.
Un altre dels temes destacats de la trobada va ser la importància de l’atenció primària en salut mental i l’encaix de la tasca dels referents de benestar emocional comunitari (RBEC) amb la xarxa associativa, comunitària i el projecte Activa’t per la salut mental.
Per últim, el conseller va assegurar que s’està apostant per treballar l’àmbit de la protecció dels drets, que hi ha un grup de treball que està prioritzant aquests aspectes, i va ressaltar la urgència d’aconseguir la “contenció zero“. En aquest sentit, es va constatar que hi ha bones pràctiques en matèria de drets i salut mental que caldria conèixer i replicar.