Finalitzem l’any amb 15 sortides Respir arreu del territori

18/12/2023

El programa Respir pretén incloure socialment la persona afectada en el seu mitjà comunitari i alleugerir al principal cuidador

Aquest any 2023 s’han pogut realitzar 15 sortides del programa Respir, essent una d’elles especialitzada per a dones amb problemes de salut mental i dues d’elles per a persones provinents de Tarragona.

Les sortides s’han realitzat des del mes de febrer fins al mes de novembre a diferents localitats com:

  • Olot (carnestoltes)
  • A la primavera:  Vic, Girona (catifa de flors) i la sortida de setmana santa a Olot, i Vilafranca del Penedès.
  • A l’estiu: Calella de mar (Grup de Tarragona), Calella de Mar, i les tres sortides d’una setmana a Llançà, Tarragona, Banyoles.
  • A la tardor: Martorell (Sortida de dones) i Barcelona (Grup de Tarragona) i Lleida.

Beneficis del Respir

El Programa Respir és una eina que pretén, d’una banda, incloure socialment la persona afectada en el seu mitjà comunitari més proper i d’altre banda, alleugerir al principal cuidador.

Amb aquest programa s’aconsegueixen els següents resultats:

  • Millorar el seu procés d’inclusió social i comunitària
  • Promoure l’autonomia i potenciar les capacitats i habilitats relacionals i comunicacionals de la persona amb trastorn mental
  • Alleugerir el nivell de dependència que sol establir-se entre la persona cuidadora i la persona amb trastorn mental

El seu impacte socioeducatiu és molt potent i I ‘impacte numèric és molt gran, ja que aquest 2023 hem atès a un volum de 150 persones directament, tenint en compte que la mitjana de de persones que solen estar al voltant d’una persona afectada sigui de 3 familiars, podem valorar que el ressò del seu impacte arriba a més de 450 persones.

Valoracions de les persones que han participat al programa Respirem Salut Mental ens comuniquen que han vist millores en aspectes de la seva autonomia, han millorat el grau de socialització que tenien des que han entrat al programa, millora la capacitat de fer noves relacions, millora la capacitat de manifestar les seves opinions de forma clara i coherent, millora  la capacitat d’ empatitzar amb els altres…

Aquest programa ha permès que persones molt aïllades i alienades socialment en equipaments residencials i domicilis de major edat, no cronifiquèssin el seu malestar i gent més joves poder frenar el seu aïllament i crear nova xarxa social.

Aconseguim amb aquest programa dotar d’eines poderoses i reals per treballar la socialització de la persona i dotar-la d’un marc relacional significatiu que li atorgui subjectivitat i qualitat de vida.

Impacte del Respir

“El respir ho visc amb paraules: pau, alegria, il·lusió i amistat” – Teresa

Me aporta desconexión y diversión con un grupo de personas con las que estoy segura y puedo ser yo misma” – Amanda

Me parece una actividad de ocio fantástica, ya que me aporta tranquilidad sabiendo que siempre van acompañados por profesionales con conocimiento y experiencia” – Patricia, mare d’una usuària participant al respir

“Em permet poder sortir de la residència i canviar rutines per espais de lleure i noves experiències” – Jesús

“Es un espacio para divertirme, relacionarme y conocer nuevas personas y de desasosiego – Alberto

Més informació

Per més informació sobre el programa, així com si vols contacar amb la seva referent, pots accedir aquí.