Com ens podem cuidar

I tu, com cuides la teva salut mental?

En aquest context excepcional de confinament per la pandèmia de Covid, ens ha quedat ben clar que hem de cuidar la nostra salut mental, tant durant la pandèmia, com després. Moltes entitats i institucions hem engegat iniciatives i reforçat els nostres serveis d’atenció.

Però per al nostre col·lectiu, aquesta és una situació per a la que ja hem desenvolupat diferents estratègies per superar l’angoixa i els moments difícils. I és per això que comptem amb testimonis molt valuosos que ens expliquen, de primera mà, consells per cuidar la nostra salut mental en temps de confinament.

Són testimonis de persones que han participat al programa d’apoderament Prospect, que duem a terme en el marc del projecte Activa’t per la salut mental, per aprendre noves estratègies per afrontar els problemes de salut mental i que ofereix espais de comunicació i confiança entre les persones implicades en un procés de recuperació. Aquí trobareu més informació sobre el programa Prospect.

A la Llista de reproducció “Salut Mental i confinament” del nostre Canal de YouTube podeu conèixer els casos de voluntaris i voluntàries de l’Activa’t per la salut mental: la Mercè, l’Àngel, la Marisol i el Carlos, l’Arturo, el Miguel Ángel, el Josep, l’Andrea, la Lurdes i el Paco.

Processos de dol i acompanyament

El dol és un procés natural que ajuda a sobreposar-se a una pèrdua, ja sigui personal, material, psicològica o física. La vida està plena de petits i grans dols que s’han de fer front al llarg del cicle vital i que ens aboquen al repte de resoldre’ls de la millor manera possible. Així doncs, és important no patologitzar el dol, perquè forma part de la vida i perquè no tots els dols es compliquen.

La Federació Salut Mental Catalunya ha el·laborat aquesta guia amb l’objectiu de millorar la gestió del dol i l’acompanyament en temps de pandèmia, Al document Processos de dol i acompanyament podeu trobar els següents continguts:

  • Què és el dol? Tipus de resposta, impacte, desenvolupament…
  • Què comporta un procés de dol? Fases, models, recursos humans, el dol en temps de pandèmia…
  • Com afrontar-lo? Recomanacions, quan demanar ajuda, senyals d’alarma, recursos i suports…

Descarrega’t la guia en pdf en aquest enllaç.

Famílies i COVID19

Material informatiu per a famílies sobre la convivència en períodes de confinament. #FamíliesiCOVID – Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha realitzat una sèrie de quatre vídeo-càpsules dirigides a les famílies amb consells d’experts i comunicadors sobre com mantenir una bona convivència i salut emocional en confinament. Es tracta de vídeos de dos minuts de durada, difosos a través del canal de Youtube i les xarxes socials del Departament.

Hi participen la mestra i pedagoga Anna Ramis, l’especialista en educació emocional Clara Mas, el comunicador Enric Bastardas i l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández.

Skip to content