Salut Mental Catalunya celebra la primera Trobada de Taules de Salut Mental presencial des de la pandèmia

06/07/2022
trobada taules salut mental

Més de 140 persones han compartit un espai de debat, intercanvi d’experiències i reptes al voltant de les necessitats de les taules arreu del territori

La jornada, que ha tingut lloc al Centre Cívic Cotxeres de Sants de Barcelona, s’ha desenvolupat sota el lema “Compartim experiències i reptes de futur”. L’assistència ha estat tot un èxit, amb més de 50 persones que hi han assistit presencialment i més de 90 espectadors simultanis via streaming.

Benvinguda i inauguració institucional

La trobada s’ha iniciat amb la benvinguda a càrrec d’Enriqueta Vidal, presidenta de Salut Mental Catalunya, qui ha posat de relleu la importància i necessitat de les taules arreu del territori: “La seva coordinació és fonamental per crear un espai comunitari sostenible”. A continuació, Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha continuat amb la inauguració institucional, sostenint que el treball en xarxa té un paper clau i manifestant que cal seguir creant teixit entre entitats i institucions, treballant pel benestar emocional.

Diagnosi de les Taules de Salut Mental de Catalunya

Elisenda Ferrer, directora d’Incidència, Comunicació i Aliances de SMC, ha presentat els resultats de l’informe 2021 de les Taules de Salut Mental de Catalunya, fent un repàs del seu recorregut, així com dels agents implicats i del suport que SMC realitza a les taules. A més, ha aprofundit en l’anàlisi sobre la tipologia de les 39 taules que hi ha arreu de Catalunya i ha exposat les reflexions extretes arran de l’informe i els reptes de futur que se’n deriven.

Experiències i reptes de futur de les diverses taules arreu del territori

A continuació s’ha esdevingut la Taula rodona “Compartim experiències i reptes de futur”, una conversa amb representants de les diverses taules d’arreu del país: Granollers, Santa Coloma de Gramanet, Terrassa , Mataró i Urgell-Segarra.

La conversa, conduïda per Marta Poll, directora de SMC, i Elisenda Ferrer, ha comptat amb la presència de:

  • Isabel Alcalde, secretària de la junta de l’Associació Daruma de Granollers.
  • Albert Moncada, cap de servei de Salut i Comunitat de l’Ajuntament de Terrassa.
  • German Morente, president de l’associació Ammame de Santa Coloma de Gramenet.
  • Assumpta Lluch, tècnica del Servei de Protecció Civil i Salut de l’Ajuntament de Mataró.
  • Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, entitat de Tàrrega.

Durant la conversa s’han exposat diverses experiències, iniciatives, propostes i reptes esdevinguts arreu del teixit comunitari al voltant de diverses qüestions com una propera jornada sobre les contencions, la situació postpandèmica o el treball de sensibilització de diverses taules que han creat un model a seguir per a la resta.

En finalitzar la taula rodona s’ha obert un torn obert de preguntes, generant un espai de debat i d’intercanvi d’experiències entre les persones assistents i les que seguien la trobada a través de l’emissió en streaming. L’habitatge ha estat una de les qüestions que més rellevància ha pres durant les diverses intervencions.

Les Taules de Salut Mental són fonamentals pel Pacte Nacional de Salut Mental

Per últim, Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya ha explicat en què consisteix el Pacte i quin és el seu recorregut, alhora que ha convidat a les Taules a compartir les seves necessitats específiques per tal de poder traslladar-les i posar fil a l’agulla. Entre d’altres reflexions i reivindicacions, ha destacat la importància de fer pedagogia sobre la necessitat de situar la salut mental com un eix transversal arreu del sistema.

El treball comunitari, fonamental per a les taules

Marta Poll i Elisenda Ferrer han conclòs la jornada posant de manifest el profit de la trobada i la necessitat de seguir compartint espais com aquest i seguir treballant de manera conjunta per seguir avançant.

Tot sobre la jornada

enllaç amb més informació Informe Taules Salut Mental 2021 – Resum de l’informe

enllaç amb més informació Presentació Taules de Salut Mental – Magda Casamitjana

enllaç amb més informació Resum i conclusions de la trobada de Taules de SMC “Compartim experiències i reptes de futur”

Ara pots recuperar la trobada de Taules de Salut Mental íntegra aquí: