La federació

L’entitat

La Federació SMC agrupa més de 70 entitats d’arreu de Catalunya de persones amb experiència pròpia en salut mental i les seves famílies a Catalunya. L’àmbit territorial d’actuació de la Federació SMC és Catalunya.

Missió, visió i valors

LA NOSTRA MISSIÓ

Des de la Federació Salut Mental Catalunya representem i acompanyem el moviment associatiu de persones i familiars que a Catalunya lluiten per millorar la salut mental, posant-nos al seu servei i empoderant-los, tot contribuint a promoure la qualitat de vida, la defensa dels drets, la sensibilització social, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, tant d’infants com d’adults.


LA NOSTRA VISIÓ
Salut Mental Catalunya vol consolidar-se com una entitat referent en salut mental al nostre país, representant i defensora dels drets del conjunt de persones amb una problemàtica de salut mental i les seves famílies, promotora i impulsora de polítiques adreçades al desplegament del model d’atenció de base comunitària, treballant per la normalització i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental, i oferint serveis destinats a millorar la seva qualitat de vida i de les seves famílies.

ELS NOSTRES VALORS

Salut Mental Catalunya vol esdevenir líder en el seu compromís per assolir una societat més justa treballant per la igualtat i la justícia social en pro de la millora dels drets de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies promovent el reconeixement de les seves capacitats i la seva autonomia, fent-los protagonistes del canvi.
Treballem amb transparència, fomentant la participació i buscant sempre la màxima eficiència de la nostra tasca.

Persones beneficiàries

A Salut Mental Catalunya treballem per un ampli ventall de persones que es beneficien de la nostra feina, una feina que fem conjuntament les persones amb problemes de salut mental, les famílies i els professionals vinculats a SMC.

Primerament donem serveis a totes les nostres entitats federades, per la qual cosa se’n beneficien els milers de socis i sòcies de totes aquestes entitats.

També oferim serveis a altres entitats, com ara ajuntaments, Clubs Socials, etc. dels quals se’n beneficien tant els professionals que estan treballant en aquestes administracions o recursos i els seus usuaris i usuàries.

SMC treballa per la millora de la informació sobre salut mental i la sensibilització de la ciutadania en general sobre aquest temes.

Alguns dels nostres programes i serveis beneficien a col·lectius concrets. Per exemple, la nostra línia de treball per a infants, adolescents i joves els converteix en beneficiaris de la nostra tasca, així com les persones que els acompanyen (mestres, educadors, família, etc.), o totes les persones vinculades al nostre programa d’esport i salut que reben els beneficis de practicar un esport inclusiu.

La feina que entre tothom fem per l’empoderament ajuda les persones amb problemes de salut mental i les famílies a sentir-se més empoderades i, si volen, a implicar-se en l’activisme per la salut mental.

La tasca per incidir en les polítiques públiques i millor els serveis i atenció a la salut mental del nostre país, beneficia a tota la ciutadania.

Reptes assolits

Creació del programa pilot Activa’t per la salut mental, 2015

La Federació SMC, la Federació Veus i la Generalitat de Catalunya van crear el projecte Activa’t per la salut mental per aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. Es tracta d’un projecte pilot coordinat per la Federació SMC per tal de comprovar l’eficàcia d’aquest programa amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana.

Les coordinadores al territori, 2013

Les coordinadores van néixer impulsades per la pròpia Federació SMC davant la necessitat d’unió de diferents associacions de salut mental per unificar esforços i treballar problemàtiques comuns i especifiques del territori, així com per establir un treball en xarxa molt més eficient.
Actualment existeixen la Coordinadora de les Terres de Lleida, que agrupa a 9 entitat de la demarcació de Lleida; i la Coordinadora de Tarragona-Terres de l’Ebre, que agrupa 6 entitats de la demarcació de Tarragona.

La creació d’Obertament, 2010

Cap al 2007 la Federació SMC va arribar a la conclusió que per més bons serveis i atenció que tinguessin les persones amb problemes de salut mental, si se sentien estigmatitzades i discriminades, no podrien avançar en la seva recuperació. Així, doncs, conjuntament amb d’altres agents de la salut mental del país, es va començar a treballar buscant referents internacionals per tal de constituir a Catalunya un ens que pogués treballar en aquest sentit.

Així va néixer al 2010 Obertament, l’Associació catalana per a la lluita contra l’estigma en salut mental, amb l’objectiu de combatre la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi. L’entitat està composada pels principals agents socials de la salut mental a Catalunya. Obertament forma part de la Global Alliance Against Stigma, un moviment mundial contra l’estigma i la discriminació en salut mental.

Actualment, la Federació SMC continua formant part de la junta de l’entitat i n’ostenta la presidència cada dos anys.

La creació de la Fundació SMC, 2007

Després de 10 anys de camí, l’entitat va evidenciar que la seva formació jurídica de Federació posa algunes traves a l’hora de gestionar recursos, per la qual cosa al 2007 es va crear la Fundació Privada Funamment amb l’objectiu de promoure l’autonomia i la integració de les persones amb problemes de salut mental, i donar suport a les seves famílies. La Fundació es constitueix per gestionar projectes, serveis i iniciatives, com els programes que es van engegar des dels seus inicis: les sortides Respir, l’acompanyament comunitari i l’atenció a domicili, i la gestió de Clubs Socials (actualment en gestiona 7 arreu de Catalunya).

L’any 2014 la Fundació s’integra en la marca Salut Mental Catalunya (SMC) i canvia el seu nom pel de Fundació Privada Salut Mental Catalunya. La presidència de la Fundació sempre ha recaigut en la mateixa persona que ostenta la presidència de la Federació.

El pas d’un moviment de familiars a un moviment mixt, 2005

Pocs anys després de la seva creació com a Federació de familiars, l’entitat va canviar els seus estatuts per incloure entre les seves entitats sòcies també a associacions de persones amb experiència pròpia en salut mental. Aquest pas, amés, va significar començar a treballar per fomentar el moviment social en primera persona i l’empoderament.
Actualment la Federació SMC agrupa moltes entitats confegides només per persones amb experiència pròpia, i la gran majoria són mixtes i inclouen també familiars o amics.


Història

smc 1996

A Catalunya, a l’octubre de l’any 1996 es va constituir la Federació Catalana, FECAFAMM, amb la participació inicial d’11 associacions existents a Catalunya, amb la voluntat i la decisió d’unificar esforços i criteris per obtenir millors resultats en els seus propòsits. Al 2012 l’entitat va ser declarada d’utilitat pública.

Al gener del 2013 la FECAFAMM va passar a denominar-se Federació Salut Mental  Catalunya amb la intenció de fer un pas endavant i reforçar projectes propis i continuar treballant per la millora de la salut mental en tots els àmbits, compartint estratègies i optimitzant recursos. Per això va crear la marca SMC que actualment comparteix amb la Fundació Salut Mental Catalunya (abans anomenada Fundació Funamment) creada per la mateixa Federació al 2007.

Els estatuts han estat modificats diverses vegades al llarg dels 25 anys de vida de l’entitat per tal d’anar-los adaptant a la realitat del moment i segons l’evolució del llenguatge. Tot i això mai s’ha modificat la finalitat última per la qual va ser creada la Federació al 1996.

Al 2021 va celebrar el seu 25è aniversari en una acte al CaixaForum de Barcelona.


Premis i reconeixements

Medalla d’Honor de Barcelona 2021

L’Ajuntament de Barcelona va fer entrega de les Medalles d’honor de la ciutat del 2021 en reconeixement a persones i entitats que han treballat per donar resposta des de la ciutadania a les necessitats en temps de pandèmia. La Federació SMC va rebre el premi per la tasca per seguir al costat de les persones que han necessitat suport, orientació i acompanyament durant la pandèmia.

entrega de la medalla

Premio Buenas Prácticas – Salud Mental España 2019

El projecte de la Federació Salut Mental Catalunya “Activa’t per la salut mental” ha estat distingit en la categoria d’Intervenció Familiar, en reconeixement a la feina per promoure l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars per convertir-se en agents de salut actius en el seu procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. L’entrega dels premis es va fet el 13 de desembre del 2019 a Madrid i Francisco Rubio, vocal de la junta directiva de la Federació, va anar a recollir el premi.

Premi Llegat Valdejuli 2017

L’Associació Econòmica Barcelonesa d’Amics del País (SEBAP) va distingir amb el guardó a la Federació Salut Mental Catalunya, en reconeixement a l’atenció de les persones amb problemes de salut mental. El president de la Federació SMC, Israel Molinero, va recollir el premi el 15 de març del 2017. En la seva intervenció, va destacar la tasca que fan les persones i famílies que formen part de les associacions de salut mental a tot Catalunya.
El Premi Llegat Valldejuli és un guardó destinat al reconeixement del treball de les entitats del tercer sector. El premi, de 20.000 euros, destaca a l’entitat no lucrativa que més s’hagi destacat en l’atenció a les persones més necessitades, sobretot en el camp de l’assistència familiar.

Premi “Córrer per compromís” 2016

L’Institut Barcelona Esports, de l’Ajuntament de Barcelona, va premiar al programa de tennis de la Federació SMC, per promoure l’activitat física i els hàbits de vida saludable en les persones amb problemes de salut mental usuàries dels Clubs Socials.
Els Premis Córrer per Compromís es van crear l’any 2015 per tal de posar en valor la vessant més solidària dels grans esdeveniments esportius de Barcelona. Amb aquests guardons, les aportacions dels corredors contribueixen directament a tirar endavant projectes específicament vinculats a millorar la qualitat de vida de les persones a través de l’esport.

Premio Jaime Albert Solana 2015

El projecte “Amb Experiència Pròpia. Dinamització del moviment associatiu de persones afectades per un problema de salut mental” de la Federació SMC va rebre el XVII Premio Jaime Albert Solana, convocat per la Confederación Salud Mental España.
Aquest guardó reconeix  la tasca realitzada per institucions i particulars pel que fa a accions i investigacions que afavoreixen el coneixement de la malaltia mental en el camp sanitari, social, laboral i / o legal així com que propiciïn la millora de la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.
Entre les cinquanta candidatures rebudes, el jurat considera que el projecte de Salut Mental Catalunya contribueix a la recuperació de les persones amb trastorn mental i promou el seu apoderament.

Buenas prácticas para la inclusión social del Ministerio de Sanidad y Seguridad social y Cruz Roja Espanyola 2010

La Federació SMC va rebre al 2010 a Lleida el reconeixement per part del Ministerio de Sanidad y Seguridad social y Cruz Roja Espanyola en la seva VIIIa edició.

Premi Creu Roja 2010

La Federació SMC va rebre al 2010 elprimer premi del concurs de Bones pràctiques d’Inclusió Sociocomunitària, en el marc del seminari organitzat per Creu Roja, amb el suport de Ministerio de Sanidad.
El reconeixement destaca la tasca impulsora de la Federació en el model de Club Social i al seu lideratge en la definició d’un servei específic per fomentar la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental, però també reconeix la feina de totes les persones i entitats que des de l’any 2002 han participat al projecte.

Placa President Macià 2005

El guardó de la Generalitat va premiar al 2005 a la Federació SMC per la seva tasca en l’àmbit de l’atenció a les persones i famílies amb problemes de salut mental.
Les medalles i plaques President Macià que atorga el Govern de la reconeixen els  mèrits laborals de persones i empreses que han contribuït amb el seu esforç i exemple a mantenir i impulsar d’una manera rellevant l’activitat econòmica de Catalunya.

Beca Carles Capdevia 2021

La Federació SMC fou finalista a les beques Carles Capdevila convocades pel diari Ara i la Fundació “la Caixa” en l’apartat de “Cura a les persones”.

Premi Ramon de Teserach 2019

La Federació SMC va rebre el premi Ramon de Teserach que atorga l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la salut de Catalunya i Balears pel projecte “Activa’t per la salut mental”.

Bones pràctiques “Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona” 2019

L’Ajuntament de Tarragona va distingir al març del 2019 a la Federació Salut Mental Catalunya per la seva participació en el projecte de la “Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona“, creada al 2014 amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de la ciutat d’acollir, acompanyar, donar suport i reconèixer a les famílies que cuiden. La xarxa ha estat reconeguda com a pràctica significativa i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya que impulsen la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals.

Premi “Córrer per compromís” 2017

El projecte de la Lliga Inclusiva de Futbol Sala de la Federació Salut Mental Catalunya ha rebut al 2017 el reconeixement de l’Institut Barcelona Esports (IBE) en la 3a edició dels premis ‘Córrer per Compromís’. La dotació global dels premis ha assolit enguany la xifra de 136.000€, repartits entre 14 projectes. Aquesta partida econòmica és una borsa solidària que neix de la donació de milers de persones anònimes que s’inscriuen i participen a la Cursa de la Mercè, i del retorn econòmic a la ciutat d’esdeveniments con la Marató i la Mitja Marató de Barcelona.

Placa Josep Trueta 2015

La Federació SMC també ha rebut el reconeixement per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya al mèrit sanitari amb l’atorgament de la placa Josep Trueta l’any 2015.

Creu de Sant Jordi 2014

La Generalitat va concedir el guardó al 2014 a la Federació SMC “per la seva contribució a la millora de la qualitat de vida, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental, i pel suport a les seves famílies. La promoció de programes d’inserció social i laboral, l’impuls de la coordinació territorial o la promoció d’activitats culturals són, entre d’altes, iniciatives que promou la Federació per assolir els seus objectius”.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

Skip to content