La federació

L’entitat

Consta inscrita amb el número 285 de la secció 2a de la demarcació de Barcelona del Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Declarada com a entitat d’utilitat pública amb data 16 de febrer de 2012 per la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya.

La Federació aglutina més de 70 entitats de tot Catalunya de familiars, persones amb problemes de salut mental i amics. Dóna serveis a les entitas federades, a la població en general, treballa per la inclusió social de les persones amb trastorns mentals i per la millora de les polítiques públiques dirigides a aquest col·lectiu.

DESCRIPCIÓ: MISSIÓ, VISIÓ I VALORS

LA NOSTRA MISSIÓ
Representem i acompanyem el moviment associatiu de persones i familiars que a Catalunya lluiten per millorar la salut mental, posant-nos al seu servei i apoderant-los, tot contribuint a promoure la qualitat de vida, la defensa dels drets, la sensibilització social, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, tant d’infants com d’adults.

LA NOSTRA VISIÓ
La Federació vol consolidar-se com una entitat referent en salut mental a Catalunya, representant i defensora dels drets del conjunt de persones amb una problemàtica de salut mental i les seves famílies, promotora i impulsora de polítiques adreçades al desplegament del model d’atenció de base comunitària, treballant per la normalització i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental.

ELS NOSTRES VALORS
Federació Salut Mental Catalunya vol esdevenir líder en el seu compromís per assolir una societat més justa treballant per la igualtat i la justícia social en pro de la millora dels drets de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies promovent el reconeixement de les seves capacitats i la seva autonomia, fent-los protagonistes del canvi.
Treballarem amb transparència, fomentant la participació i buscant sempre la màxima eficiència de la nostra tasca.

MARC LEGAL

La Federació Salut Mental Catalunya consta inscrita amb el número 285 de la secció 2a de la demarcació de Barcelona del Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya. Veure el document en pdf

Declarada com a entitat d’utilitat pública amb data 16 de febrer del 2012 per la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya. Veure el document en pdf

Alhora, consta inscrita en el Registre de Grups d’Interès del Departament de Justícia de la Generalitat, amb el número 189. Consultar. Marc legal: Decret llei 1/2017, de 14 de febrer, pel qual es crea i regula el Registre de grups d’interès de Catalunya.

HISTÒRIA

Federació Salut Mental Catalunya és la denominació de l’antiga FECAFAMM (Federació catalana d’associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental), que es va constituir al 1996 amb la participació inicial de 11 associacions existents a Catalunya, amb la voluntat i decisió d’unificar esforços i criteris per obtenir millors resultats en els seus propòsits.
Des del gener del 2013 la FECAFAMM  passa a denominar-se Federació Salut Mental  Catalunya per tal de fer un pas endavant i reforçar projectes propis i continuar treballant per la millora de la salut mental en tots els àmbits, compartint estratègies i optimitzant recursos.
De manera conjunta amb AMMFEINA Salut Mental Catalunya creen la marca Salut Mental Catalunya (SMC) per tal d’establir més estratègies de treball conjunt. Al 2014 la Fundació Funamment, creada per la mateixa Federació, s’integrar també a la marca SMC, i passa a denominar-se Fundació Salut Mental Catalunya.
El creixement del número d’associacions federades ha estat constant durant els més de 20 anys de vida de la Federació:
●       11 associacions federades al 1996
●       33 al 2003
●       49 al 2008
●       64 al 2013
●       72 al 2020

PREMIS I RECONEIXEMENTS


Premio Buenas Prácticas – Salud Mental España 2019
El projecte de la Federació Salut Mental Catalunya “Activa’t per la salut mental” ha estat distingit en la categoria d’Intervenció Familiar, en reconeixement a la feina per promoure l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars per convertir-se en agents de salut actius en el seu procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. L’entrega dels premis es va fet el 13 de desembre del 2019 a Madrid i Francisco Rubio, vocal de la junta directiva de la Federació, va anar a recollir el premi.Premi Ramon de Teserach 2019
El programa Activa’t per la salut mental, dut a terme conjuntament per Generalitat de Catalunya, Federació Veus i Federació Salut Mental Catalunya, ha estat guardonat amb el premi Ramon de Teserach 2019 que concedeix l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, a l’actuació cívica d’entitats per a la promoció de la salut.

Bones pràctiques “Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona” 2019
L’Ajuntament de Tarragona va distingir al març del 2019 a la Federació Salut Mental Catalunya per la seva participació en el projecte de la “Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona“, creada al 2014 amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de la ciutat d’acollir, acompanyar, donar suport i reconèixer a les famílies que cuiden. La xarxa ha estat reconeguda com a pràctica significativa i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya que impulsen la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals.

Premi “Córrer per compromís” 2017
El projecte de la Lliga Inclusiva de Futbol Sala de la Federació Salut Mental Catalunya ha rebut al 2017 el reconeixement de l’Institut Barcelona Esports (IBE) en la 3a edició dels premis ‘Córrer per Compromís’. La dotació global dels premis ha assolit enguany la xifra de 136.000€, repartits entre 14 projectes. Aquesta partida econòmica és una borsa solidària que neix de la donació de milers de persones anònimes que s’inscriuen i participen a la Cursa de la Mercè, i del retorn econòmic a la ciutat d’esdeveniments con la Marató i la Mitja Marató de Barcelona.Premi Llegat Valdejuli 2017
L’Associació Econòmica Barcelonesa d’Amics del País (SEBAP) va distingir amb el guardó a la Federació Salut Mental Catalunya, en reconeixement a l’atenció de les persones amb problemes de salut mental. El president de la Federació SMC, Israel Molinero, va recollir el premi el 15 de març del 2017. En la seva intervenció, va destacar la tasca que fan les persones i famílies que formen part de les associacions de salut mental a tot Catalunya.
El Premi Llegat Valldejuli és un guardó destinat al reconeixement del treball de les entitats del tercer sector. El premi, de 20.000 euros, destaca a l’entitat no lucrativa que més s’hagi destacat en l’atenció a les persones més necessitades, sobretot en el camp de l’assistència familiar.

Premi “Córrer per compromís” 2016
L’Institut Barcelona Esports, de l’Ajuntament de Barcelona, va premiar al programa de tennis de la Federació SMC, per promoure l’activitat física i els hàbits de vida saludable en les persones amb problemes de salut mental usuàries dels Clubs Socials.
Els Premis Córrer per Compromís es van crear l’any 2015 per tal de posar en valor la vessant més solidària dels grans esdeveniments esportius de Barcelona. Amb aquests guardons, les aportacions dels corredors contribueixen directament a tirar endavant projectes específicament vinculats a millorar la qualitat de vida de les persones a través de l’esport.
 
Premio Jaime Albert Solana 2015
El projecte “Amb Experiència Pròpia. Dinamització del moviment associatiu de persones afectades per un problema de salut mental” de la Federació SMC va rebre el XVII Premio Jaime Albert Solana, convocat per la Confederación Salud Mental España.
Aquest guardó reconeix  la tasca realitzada per institucions i particulars pel que fa a accions i investigacions que afavoreixen el coneixement de la malaltia mental en el camp sanitari, social, laboral i / o legal així com que propiciïn la millora de la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.
Entre les cinquanta candidatures rebudes, el jurat considera que el projecte de Salut Mental Catalunya contribueix a la recuperació de les persones amb trastorn mental i promou el seu apoderament.
   
Placa Josep Trueta 2015
El guardó de la Generalitat va premiar al 2015 a la Federació SMC per la seva tasca a favor d’atenció de les persones i famílies amb problemes de salut mental. El president de la Federació SMC, Xavier Trabado, va recollir la Placa Josep Trueta de mans del president català, Artur Mas, en l’acte que va tenir lloc el dia 11 de maig del 2015.
Les medalles i plaques Josep Trueta distingeixen cada any aquelles persones i entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat.


 
Creu de Sant Jordi 2014
La Generalitat va concedir el guardó al 2014 a la Federació SMC “per la seva contribució a la millora de la qualitat de vida, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental, i pel suport a les seves famílies. La promoció de programes d’inserció social i laboral, l’impuls de la coordinació territorial o la promoció d’activitats culturals són, entre d’altes, iniciatives que promou la Federació per assolir els seus objectius”.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.


 
Premi Creu Roja 2010
La Federació SMC va rebre al 2010 elprimer premi del concurs de Bones pràctiques d’Inclusió Sociocomunitària, en el marc del seminari organitzat per Creu Roja, amb el suport de Ministerio de Sanidad.
El reconeixement destaca la tasca impulsora de la Federació en el model de Club Social i al seu lideratge en la definició d’un servei específic per fomentar la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental, però també reconeix la feina de totes les persones i entitats que des de l’any 2002 han participat al projecte.
 
Placa President Macià 2005
El guardó de la Generalitat va premiar al 2005 a la Federació SMC per la seva tasca en l’àmbit de l’atenció a les persones i famílies amb problemes de salut mental.
Les medalles i plaques President Macià que atorga el Govern de la reconeixen els  mèrits laborals de persones i empreses que han contribuït amb el seu esforç i exemple a mantenir i impulsar d’una manera rellevant l’activitat econòmica de Catalunya.