Salut Mental Catalunya participa en la primera trobada de la Xarxa Ocell de Foc

02/03/2023

La trobada ha aplegat la Direcció General d’Economia Social, les entitats sentinella, els equips tècnics dels nuclis i l’oficina tècnica que coordina la xarxa

L’Espai Jove Fontana ha acollit a tots els agents implicats en el programa Ocell de Foc: la Direcció General d’Economia Social, les entitats sentinella, els equips tècnics dels nuclis i l’oficina tècnica que coordina la xarxa.

L’acte s’ha iniciat amb l’apertura institucional de Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, qui ha destacat la innovació del programa en la seva organització; i Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, qui ha agraït l’empenta dels 22 nuclis arreu del territori.

La necessitat d’impactar en les persones joves

La trobada ha comptat amb la participació de Carles Bonete, responsable de programes sociocomunitaris de Salut Mental Catalunya, qui ha destacat que les problemàtiques de salut mental s’inicien majoritàriament en la joventut, i és per això que cal impactar en aquestes edats, ja que la resposta és més eficient.

El programa Ocell de Foc és una oportunitat per construir iniciatives col·lectives i de base comunitària per acompanyar a la persona jove en la construcció d’un projecte de vida amb sentit. Per això, cal tenir present el context de desesperança derivat d’un model econòmic que no cuida i un context social marcat per la crisi social, on les joves són un eix de discriminació. Les entitats tenim el deure de cocrear iniciatives, situant les preferències de les joves i garantint l’exercici de la seva plena ciutadania. En aquest context neix el programa Ocell de Foc, innovant en pro de la salut mental dels joves. Perquè com ha dit en Carles Bonete, “perquè els joves siguin el futur hem de teixir un present esperançador en el qual puguin tenir un projecte de vida significatiu”.

La trobada ha comptat també amb la intervenció de Carlos Alcoba, Responsable de Salut Mental i Estigma en l’àmbit laboral a Obertament i diverses activistes de l’entitat, que han explicat, des de la seva experiència, les vivències i aprenentatges de joves amb patiment emocional.

El programa Ocell de Foc, que compta amb la implicació de 249 entitats, s’adaptarà a les necessitats del territori

Isabel García, subdirectora general de Treball en la Diversitat i el Tercer Sector, ha intervingut en la jornada, afirmant que el programa, que compta amb 249 entitats implicades -molt diverses i arrelades al territori-, s’adaptarà a les necessitats de cada territori, creant dinàmiques de treball conjunt per permetre la co-construcció.

A més, ha posat de relleu les idees clau del programa: el treball en xarxa, la innovació en la intervenció (generant col·lectivitats) i els tipus de serveis.

Salut Mental Catalunya forma part de les gairebé 250 entitats participants al programa, com a entitat sentinella en dos nuclis: Terrassa i Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs., i com a satèl·lit en diversos territoris.