Salut Mental Catalunya participa al Congrés de l’Acció Social – Inclusió.cat

10/07/2019

La Federació i la Fundació Salut Mental Catalunya (SMC) van presentar alguns dels principals projecte de SMC en les sessions paral·leles del Congrés de l’Acció Social – Inclusió.cat, celebrat el 3 i 4 de juliol a la Universitat de Vic, amb la participació de 330 persones de l’àmbit social a Catalunya i més de 100 ponències i comunicacions orals presentades.

La Federació SMC va presentar el 3 de juliol el projecte de Taules de Salut Mental, en la comunicació oral a càrrec de Mònica Carrilero, de l’Àrea d’Incidència. La presentació va posar en valor la tasca de les Taules, com una eina per desenvolupar polítiques locals en salut mental. Des de la creació de la primera Taula al 2004, la Federació SMC ha col·laborat en la creació de les actuals 26 Taules a tot Catalunya.

El mateix dia 3 es va presentar també el Programa d’Acompanyament a la Vida Independent de la Fundació SMC, comunicació a càrrec de Núria Subirà, tècnica del projecte. Aquest programa té l’objectiu d’acompanyar la persona en les seves dificultats i enfortir la seva motivació i autoestima, per promoure la seva autonomia i autogestió per assolir el seu projecte de vida.

El 4 de juliol la Federació SMC va presentar Activa’t per la salut mental i el XarXaJoves. L’Activa’t, projecte liderat per la Federació SMC, la Generalitat i la Federació VEUS, va presentar els resultats dels 4 anys de pilotatge del projecte (2015-18). Machús San Pío, directora de l’Activa’t, va destacar que durant aquest temps, l’Activa’t ha ajudat a més de 4.700 persones amb problemes de salut mental i les seves famílies per millorar-ne la seva qualitat de vida i refermar la seva participació en la societat

Per últim, la Federació SMC va presentar el XarXaJoves, un programa pilot d’acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental de 16 a 25 anys i les seves famílies que pretén oferir suport a la persona en aquelles fites que es vulgui plantejar: estudis, treball, oci saludable, vinculació amb la xarxa… Es desenvolupa a tres territoris: Barcelona Ciutat, Barcelonés Nord i Lleida. El XXJ va presentar una de les comunicacions al congrés:

xxj poster

Inclusió.cat va ser organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Càtedra de Serveis Socials de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. El congrés va posar en valor l’autonomia personal i l’atenció en l’entorn domiciliari, així com la proximitat i descentralització dels serveis socials a Catalunya.