Salut Mental Catalunya exigeix al DIEC que rectifiqui la nova accepció de la paraula”tarat” del diccionari

SMC
11/01/2024

Els mitjans de comunicació es fan ressò de la nostra demanda

El passat 27 de novembre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va fer públiques les novetats que incloïa el diccionari, entre les quals es va incloure una nova accepció per al terme “tarat” que diu “Que pateix un trastorn mental, dit despectivament”.

Per part de Salut Mental Catalunya, tan bon punt ens vam assabentar de la nova accepció de la paraula, referint-se a les persones que tenen un problema de salut mental, vam publicar una nota de premsa amb el nostre posicionament. Podeu recuperar-la en aquest enllaç i podeu visualitzar tots els impactes als mitjans en la nostra hemeroteca.

Parlem amb l’IEC

A banda del rebombori mediàtic, vam escriure directament a l’IEC i vam traslladar-los, en la línia del comunicat, el nostre malestar i vam exigir la rectificació i exclusió d’aquesta accepció. Ràpidament ens van respondre agraint el nostre missatge i interès en la tasca de l’IEC, i ens van traslladar la seva posició “Els diccionaris normatius recullen les paraules fixades en l’ús real de la llengua, i les acompanyen normalment d’indicacions d’ús”, posant èmfasi en la part de l’accepció que diu “dit despectivament”: “Entenem que la indicació “dit despectivament” pot potenciar els esforços per evitar l’estigmatització de les persones que pateixen un trastorn mental. Qui faci servir el mot tarat, tarada ho farà com un acte de menyspreu, i el diccionari normatiu de la llengua catalana des d’ara ho certifica i pot ajudar a perseguir aquest ús certament injust.” Tot i això, ens van dir que farien una revisió dels criteris d’inclusió i representació d’aquesta mena d’usos atenent la nostra petició.

Just abans de Nadal, els vam escriure novament, agraint la resposta i les explicacions i fent-los una proposta ja que per nosaltres l’afegitó “dit despectivament” no disminueix l’estigmatització del col·lectiu, simplement l’explicita i contribueix així a perpetuar-la. Per això els dèiem: “La referència explícita als trastorns mentals ens segueix preocupant i creiem que caldria superar el fet d’etiquetar les persones que tenen un problema de salut mental. Per això proposem que el diccionari pugui referir-se a ‘comportaments socialment reprovables’ (així inclou persones amb aquests comportaments, però no necessàriament amb un diagnòstic de salut mental)”.

Des de l’IEC ens han agraït de nou les aportacions i ens han comunicat quec tindran en compte les nostres consideracions. Som conscients que són tràmits lents i que s’han de seguir diverses passes internament. Així que, tot i que a data d’avui encara no tenim resposta, restem a l’espera amb confiança que la proposta arribi algun dia a bon port. Farem seguiment del procés i seguirem informant.

Més informació