Salut Mental Catalunya llança la campanya #DretsEnSalutMental per visibilitzar les vulneracions i discriminacions del col·lectiu

28/11/2022

La Campanya, impulsada per les més de 70 entitats federades de SMC, ofereix un seguit de recursos, informacions i infografies amb la voluntat de sensibilitzar i donar a coneixer els drets en salut mental

Amb l’objectiu de combatre la infradenúncia, SMC estrena una nova bústia confidencial de denúncia en matèria de drets en salut mental, on qualsevol persona pot explicar una situació on hagi sentit vulnerats els seus drets.

Des de la xarxa de més de 70 associacions de la Federació  Salut Mental Catalunya (SMC) hem posat en marxa la campanya #DretsenSalutMental amb l’objectiu de visibilitzar les vulneracions i discriminacions que viu el nostre col·lectiu. El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans i des de SMC volem reivindicar la defensa dels drets en salut mental i la importància que les persones i famílies amb problemes de salut mental coneguem quins són els nostres drets i com actuar davant una possible situació de vulneració. La campanya, que s’allargarà fins el proper 21 de desembre, té el seu propi espai web i serà difosa a través de les xarxes socials de SMC i la seva xarxa associativa.

El darrer Informe sobre drets i salut mental de SMC va registrar 36 casos de vulneracions a Catalunya al 2021 però, malauradament, sabem que són molts més i aquesta xifra no és representativa de la realitat. Aquesta infradenúncia es produeix, sovint, per l’estigma i la por de la persona que viu la vulneració a que es conegui la seva problemàtica de salut mental si fa una consulta o reclamació, o per por a conseqüències si cal tornar a fer us del recurs o servei on s’ha patit la discriminació.

Has sentit vulnerats els teus drets? Explicans-ho

En el context de la infradenúncia i amb l’objectiu de combatre-la, estrenem una nova bústia on podràs explicar-nos si has sentit vulnerats els teus drets alguna vegada. Es tracta d’una bústia privada i on respectarem la privacitat de les teves dades i consulta. Sabem que no sempre és un tema fàcil, per això, si abans de deixar les teves dades, vols que et truquem per explicar-nos el teu cas ho pots demanar al correu: drets@salutmental.org.

A més, t’expliquem quin és el circuit a seguir a l’hora de fer arribar una demanda, així com els diversos recursos de què disposes al teu abast en funció de la teva demanda: recursos per a la denúncia administrativa, recursos administratius específics, recursos per a la denúncia judicial i documentació i informació en matèria de drets i salut mental.

Vulneracions i discriminacions en salut mental

T’expliquem quin és el marc legislatiu dels drets en salut mental, a nivell internacional, espanyol i català. Aquest marc legal permet defensar els drets del nostre col·lectiu en qüestions bàsiques com poder treballar, accedir a un habitatge, formar una família o tenir plena capacitat jurídica. Moltes de les vulneracions en aquests àmbits, a més, afegeixen una discriminació per raó de salut mental i per l’estigma associat a tenir un trastorn mental.

A nivell informatiu i de context, també t’expliquem què són i quin paper tenen els QualityRights i el Pacte Nacional de Salut Mental, dos instruments en matèria de drets.

En aquest marc, les persones amb problemes de salut mental i les nostres famílies vivim cada dia situacions en les que patim aquesta doble vulneració i discriminació per raó de salut mental. La campanya #DretsenSalutMental visibilitza algunes d’aquestes situacions i ofereix informació i recursos per saber què fer davant d’una possible vulneració i discriminació.

Més de 70 associacions al teu costat

SMC treballa per la defensa dels drets en salut mental a través de la seva xarxa de més de 70 entitats federades, que ofereixen informació, orientació i suport per acompanyar a les persones que veuen vulnerats els seus drets per raó de salut mental.

En el marc de la campanya, oferim testimonis de representants de la nostra xarxa de persones i familiars, que posen de manifesta la importància que es coneguin els drets i la necessitat del registre d’aquestes vulneracions i discriminacions.

Les nostres associacions expliquen què fer davant d’aquestes situacions amb l’objectiu d’esgotar totes les vies de diàleg i restauració dels drets vulnerats, abans d’iniciar la reclamació o denúncia administrativa o judicial. A banda de la xarxa associativa, SMC disposa també de l’Espai Situa’t, un servei d’informació i orientació en 15 punts del territori que assessora també en temes de drets, i és la porta d’entrada al Justament, el servei d’assessorament jurídica en salut mental.

Suma’t a la campanya

Si vols unir-te a la campanya de Salut Mental Catalunya, tant si ets una entitat, organisme o persona física, només cal que omplis aquest formulari. Són moltes les persones i organitzacions que ja ho han fet!

Tota la informació de la campanya

enllaç amb més informació  La Campanya #DretsEnSalutMental

enllaç amb més informació  Nova bústia de vulneracions de drets de SMC

enllaç amb més informació  Infografies per a les xarxes socials

enllaç amb més informació  Tots els testimonis de la campanya