Salut Mental Catalunya assisteix al Mobile World Congress 2023

03/03/2023

Hem pogut conèixer diverses experiències tecnològiques que cerquen combatre la bretxa digital i millorar l’atenció i benestar de les persones

Salut Mental Catalunya està treballant des de ja fa temps en la renovació i digitalització dels seus processos de gestió i comunicació. En aquest context de millora contínua, hem assistit enguany a la nova edició del MWC 2023, on hem pogut conèixer de prop diverses experiències tecnològiques de diversos àmbits: apps, intel·ligència artifical, realitat virtual…

Durant l’esdeveniment, m4social, projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, ha participat en les activitats del programa oficial del Mobile World Congress 2023 per donar a conèixer iniciatives d’entitats socials i administracions públiques que volen reduir la bretxa digital, sobretot en l’accés als serveis socials, així com millorar l’atenció i el benestar de les persones, en especial dels col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. 

Durant la jornada es van presentar diferents Apps i projectes d’impacte social:

  • Sala de Tecnologia Immersiva, liderat per Suara Cooperativa, introdueix la realitat immersiva en l’atenció a les persones, en especial entre els col·lectius en situació de vulnerabilitat. La sala es troba al Social Digital Lab de Suara a Barcelona i permet fer sessions de teràpia immersiva a través d’un sistema de projecció 360º des d’on treballar aspectes relacionats amb la cura i el benestar de les persones, tant professionals com usuàries. 
  • Dinder Club. És una aplicació i plataforma digital que busca transformar les relacions socials de les persones amb discapacitat intel·lectual, ampliant la seva xarxa relacional. ofereix a les persones usuàries una secció de plans i una altra de cites amb l’objectiu que puguin establir relacions d’amistat, d’amor o sexo-afectives, promovent el ple exercici dels seus drets i la seva autonomia. En fase de testatge, ha estat pensada i desenvolupada amb el suport de Dincat i de tres de les seves entitats que treballen en l’atenció al col·lectiu: AURA, acidH i Fundació Catalana Síndrome de Down
  • Comunicador Tàctil ONCE. És una aplicació mòbil que, a partir d’una línia braille i un teclat, permet a les persones amb sordceguesa comunicar-se de manera còmoda i senzilla amb altres persones que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació. L’app ja està disponible per als sistemes operatius IOS i Android i ha estat desenvolupada pel Centre d’Investigació, Desenvolupament i Aplicació Tiflotècnica de l’ONCE (CIDAT), en col·laboració amb la Unitat Tècnica de Sordceguesa (UTS) de l’ONCE i la participació de persones usuàries. 
  • Libro Blanco de la Transformación Digital del Tercer Sector. És una publicació de la Fundación Telefónica que reuneix coneixement, recursos, aprenentatges i bones pràctiques perquè les organitzacions del tercer sector s’empoderin i desenvolupin una estratègia adequada per a la seva digitalització.  El document, fruit d’anys de projectes compartits entre les entitats socials i Fundación Telefónica, vol convertir-se en una guia bàsica perquè qualsevol organització entengui el valor que li aporta la tecnologia i prengui decisions sobre la seva pròpia estratègia digital transformadora.
  • Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social (OVACS). L’objectiu d’aquest projecte pilot de l’Ajuntament de Barcelona és facilitar l’accés de la ciutadania a diversos tràmits de forma més àgil i menys burocràctica des d’un únic espai, una oficina virtual situada al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella. A l’OVACS, la ciutadania pot tramitar el bo social, cursar la sol·licitud de reconeixement de dependència o demanar el servei de teleassistència, entre altres, amb l’equipament i la privacitat per connectar-se a través de videoconferència amb professionals, així com amb el suport i acompanyament que necessiti.
  • Transformació digital i Fons Next Generation TIC a Drets Socials. El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya està immers en un procés de Transformació Digital per tal d’aconseguir incrementar l’eficiència en la gestió, tenir més proximitat cap a la ciutadania i més integració amb altres entitats i administracions que col·laboren en la gestió dels serveis socials bàsics. En el marc dels fons Next Generation EU, des del Departament s’impulsen diverses línies de subvenció i projectes propis orientats a accelerar la transformació en l’àmbit dels serveis socials. En clau TIC, la transformació amb què ja treballa la conselleria té com a objectius clau, entre altres, reforçar projectes tecnològics en l’àmbit de les cures i l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat, i la transformació ecològica i digital dels centres d’atenció a la infància i l’adolescència.
  • Per primera vegada, la jornada ha comptat amb la col·laboració de la European Social Network (ESN), la principal xarxa europea en l’àmbit dels serveis socials que promou l’intercanvi de coneixements amb l’objectiu de construir unes polítiques socials més eficaces. El seu director executiu, Alfonso Lara Montero, ha moderat una sessió en què s’han presentat dues experiències internacionals, de Dinamarca i Escòcia, que han mostrat el potencial del big data for social good.
  • Thomas Lyhne, consultor del Social og Boligstyrelsen del Ministeri d’Assumptes Socials i Vivenda del govern de Dinamarca ha presentat la plataforma AssistData com a exemple de l’ús de les dades per part de les autoritats daneses per a la gestió de l’estoc de productes, recursos de suport i tecnologia assistencial per a persones amb discapacitat.  
  • Christopher Wroath, director de Transformació DIgital de l’NHS Education for Scotland, ha compartit el Turas Care Management, una eina de gestió de cures desenvolupada com a resposta a la Covid-19 i que va permetre a totes les residències del país registrar en un únic portal informació sobre taxes d’infecció, demanda de serveis i proves realitzades al personal per millorar l’organització, la gestió dels brots i l’atenció a les persones.