Salut implantarà un Codi de Risc de Suïcidi per disminuir les tempatives i la taxa de repetició

18/12/2013

El Departament de Salut va presentar el 17 de desembre el Codi de Risc de Suïcidi, un programa de prevenció que es posarà en marxa al període 2014-15, amb l’objectiu de disminuir les xifres de temptatives i de repeticions. Les proves pilot que s’han fet des del 2005 a Barcelona i des del 2007 a Sabadell han donat resultats positius i han permés disminuir les tentatives de suïcidi consumat un 20%. Aquestes experiències han rebut, per part de la Comissió Europea, el certificat d’exemples de bones pràctiques assistencials, i han allargat el període de temps entre cada temptativa de suïcidi.

El Codi de Risc de Suïcidi implicarà als professionals i agents de salut i socials, amb l’objectiu de detectar les persones amb risc de suïcidi, que es visiten als centres públics de salut catalans, i activar un protocol urgent d’actuació per prevenir possibles tempatives, alhora que es fa un seguiment proactiu de la situació de la persona en risc per avaluar l’evolució de cada cas.

El suïcidi és la primera causa de mort en la població d’entre 25 i 44 anys, i des del 2007 provoca més morts a catalunya que els accidents de trànsit. Al 2011, un total de 485 persones es van treure la vida a Catalunya, una taxa de 6,52 per cada 100.000 habitants, inferior a la taxa d’Espanya i la Unió Europea.

Enllaços relacionats:

Notícia Codi Risc Suïcidi Departament de Salut

Implantació del CODI RISC de SUÏCIDI (CRS) a Catalunya

Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya