Salud Mental España reivindica els drets de les dones amb trastorn que volen ser mares

01/12/2020

La Confederación Salud Mental España (SME), de la qual formem part la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere del 25 de novembre del 2020 (#25N). La campanya #NosotrasSiContamos s’ha centrat en els drets de les dones amb problemes de salut mental que volen ser mares.

En aquest sentit, SME reivindica:

  • que s’acabi amb la violència psicològica i institucional envers les dones amb trastorn que volen ser mares
  • que es respecti la seva decisió de cada dona respecte la maternitat
  • i que se’ls doni les eines i suports necessaris en cada moment

Estigma i desconfiança

La campanya de SME s’ha centrat en l’estigma que hi ha entorn a les dones amb problemes de salut mental i la idea errònia que son persones que ho estan preparades per formar una família. Aquesta discriminació sovint es produeix en l’entorn familiar o més proper de la dona, per un excés de sobreprotecció o paternalisme.

Com a resposta a aquest estigma, SME proposa donar les eines i suports necessàries perqué les dona amb problemes de salut mental que vol ser mare se senti acompanyada en tot moment:

  • durant l’embaràs
  • en el part
  • després del part
  • i durant la criança dels fills i filles

La reivindicació de SME amb motiu del 25N denuncia també els casos més extrems de vulneració de drets de les dones amb problemes de salut mental, com en el cas de la pèrdua de la custòdia de les seves criatures.

Materials de la campanya

Pots consultar altres notícies de SME relacionades amb el #25N en aquests enllaços:

enllaç amb més informació SALUD MENTAL ESPAÑA denuncia la violencia psicológica e institucional hacia las mujeres con trastorno mental que deciden ser madres

enllaç amb més informació SALUD MENTAL ESPAÑA se suma al manifiesto de Fundación CERMI Mujeres por el 25N