Salud Mental España celebra 35 anys de lluita contra l’estigma de les persones amb problemes de salut mental

18/04/2018

La Confederación Salud Mental España (SME), de la que la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) formem part, celebra 35 anys, i ho fa amb el lema “35 años. De la soledad a la sociedad”. L’aniversari gira en torn a la reivindicació dels drets de les persones amb problemes de salut mental i la lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental.

SME arriba als 35 anys representant a un col·lectiu de 300 entitats i 47.000 persones (socis i sòcies d’aquestes associacions) a tot l’Estat. I totes amb un objectiu: deixar de banda la malaltia mental i començar a parlar de salut mental en positiu. La celebració destaca la importància dels drets de les persones amb problemes de salut mental, el seu apoderament perquè siguin protagonistes de la seva vida i procés de recuperació, i la lluita d’una imatge social de la salut mental negativa i associada a la violència.

La Confederación reclama més recursos en salut mental perquè les retallades pressupostàries, com en el cas de la Llei de Dependència, afecten greument en l’atenció de les persones amb problemes de salut mental. SME també denuncia l’increment dels ingressos involuntaris, de les mesures de contenció i aposta per donar una major autonomia a les persones per afavorir la seva recuperació.

La Confederación creu que la salut mental ha d’estar en l’agenda política ja que és un àmbit prioritari perquè prop d’un mil·lió de persones a Espanya tenen problemes de salut mental. El Ministeri de Sanitat estima en un 8% del PIB, uns 83.000 milions d’euros, el cost total dels trastorns mentals a Espanya.