Retard en el pagament de subvencions a les entitats socials

20/05/2022

Les entitats socials estan avançant més de 33 milions d’euros de projectes d’atenció i suport a persones en situació de vulnerabilitat.

La Taula del Tercer Sector denuncia que les entitats socials estan patint el pitjor retard en el pagament de les subvencions. Les dues principals convocatòries, COSPE i IRPF, s’estan publicant amb un endarreriment de més de mig any.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, de la qual fotrma part la Federació Salut Mental Catalunya, ha denunciat en una nota de premsa que les entitats socials catalanes estan vivint el pitjor endarreriment en el pagament de les principals subvencions públiques, una situació que està ofegant i posant en perill l’activitat de moltes entitats del Tercer Sector.

Alguna de les principals reivindicacions de la Taula són:

  • Constituir amb celeritat el grup de treball mixt Generalitat – Taula en el qual hi ha tots els departaments que gestionen subvencions adreçades a les entitats socials: Economia, Salut, Igualtat i Feminismes, Justícia, Drets Socials, Empresa i Treball i Presidència.
  • Pactar amb el tercer sector social un calendari de convocatòries de subvencions que es resolguin l’any anterior al període d’execució o, a tot estirar, el primer trimestre de l’any en curs per aconseguir que les entitats puguin planificar-se prèviament i no arribar a executar les actuacions sense saber si seran accions subvencionades o no. 
  • Garantir el pagament de les convocatòries de les subvencions el primer trimestre de l’any d’execució de manera progressivament proporcional perquè les entitats no hagin d’assumir amb fons propis o pòlisses de crèdit els costos dels projectes que són subvencionats.
  • Fer el procés de revisió dels projectes que són finançats per les convocatòries de la COSPE i l’IRPF i que haurien de passar-se a la cartera de serveis de forma consensuada amb el tercer sector social. La modificació de les bases de les convocatòries de la COSPE i l’IRPF que vol dur a terme el Departament de Drets Socials, també s’ha de fer de manera pactada amb el tercer sector. 
  • Assegurar la interlocució permanent amb les entitats socials a tots els nivells. En el polític, garantir una comunicació fluïda entre el Departament i la Taula i, particularment, en els processos de les convocatòries públiques, cal nomenar responsables del Departament per a cada convocatòria perquè les entitats puguin adreçar-s’hi per resoldre dubtes de requeriments, calendaris, formularis o altres qüestions. 

Podeu llegir la nota de premsa de la Taula en aquest enllaç:

enllaç amb més informació La Taula del Tercer Sector denuncia que les entitats socials estan patint el pitjor retard en el pagament de les subvencions