Rebem el Premi Solidaritat de l’IDCH al Parlament

28/02/2024

L’Institut de Drets Humans de Catalunya ha atorgat el seu premi a la Federació Salut Mental Catalunya per la seva tasca en defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental

El Parlament de Catalunya va acollir ahir, dimarts 27 de febrer, l’acte d’entrega del Premi Solidaritat de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Enguany el premi ha reconegut la tasca en defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental que s’està duent a terme des de la Federació i les 80 associacions arreu de Catalunya. A més, durant l’acte també es va fer entrega de la menció especial als mitjans de comunicació a la periodista Marta Molina, pel seu compromís amb els drets humans.

Durant l’acte, la presidenta del Parlament, Anna Erra, va felicitar les premiades i va afirmar que Catalunya té “la gran sort de comptar amb un ampli ventall d’actors, tant públics com privats, compromesos amb treballar per una societat més juta i lliure de discriminacions”.

Per la seva part, Montserrat Tafalla, presidenta de l’IDCH, va posar en valor la tasca “invisibilitzada” d’acompanyament als drets a la salut mental i benestar emocional duta a terme per la federació i va demanar mesures per combatre els problemes de salut mental, així com condemnar les guerres i violències que pateixen moltes persones arreu del món.

Agraïments i reivindicació dels drets de les persones des del paradigma de plena ciutadania

Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, va reivindicar en el seu discurs d’agraïment la feina d’acompanyar les persones amb problemàtica de salut mental i va subratllar la necessitat de combatre l’estigma i la discriminació del col·lectiu. “Des de Salut Mental Catalunya reivindiquem aquests drets des d’un paradigma de la plena ciutadania, on totes i tots tinguem l’oportunitat de construir un projecte de vida i de ser acompanyades des de les nostres preferències”. Així mateix, va reclamar la necessitat de la “presa de decisions conjuntes”.

Per concloure, la vicepresidenta segona de Salut Mental Catalunya, Eva Barta, va recitar el poema “La cançó de les balances” de Josep Maria Carandell, musicat per Ovidi Montllor, “Quan vindrà el dia en què l’home valgui més que pous i cases, més que les terreres més bones, més que les plantes i els arbres. Quan vindrà el dia en què a l’home no se’l pesi amb les balances.”

La Federació Salut Mental Catalunya

Conformada avui per un total de 80 entitats de tot Catalunya, la Federació va néixer en 1996 amb l’objectiu de representar i donar suport a les persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies. En l’actualitat, exerceix un paper imprescindible per a garantir la seva qualitat de vida i la igualtat d’oportunitatsaixí com per a millorar la salut mental en la societat en el seu conjunt.

Des d’aquí, volem felicitar a totes les persones i les entitats que esteu treballant per la defensa dels drets, aquest és un premi per a tot el nostre teixit associatiu. Sense la tasca de totes no hagués estat possible!

Més informació

Ara pots recuperar l’acte d’entrega del Premi Solidariat al Parlament de Catalunya aquí: