Quim Torra s’interessa per l’estat de la salut mental

24/02/2023

Avui ens hem reunit amb el president Quim Torra per valorar la situació de la salut mental al nostre país i l’estat del moviment associatiu. Des de la seva oficina ha tingut interès a saber què no va bé per tal de poder fer arribar la nostra veu en la seva feina com a expresident de la Generalitat de Catalunya. Des de SMC l’hem rebut Enriqueta Vidal, presidenta de SMC, Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental La Noguera i membre de la junta de SMC, i Elisenda Ferrer, directora d’Incidència, Comunicació i Aliances de SMC.

El president, que va viure els moments més durs de la pandèmia, ha posat damunt la taula la feina imprescindible que fem des del sector social. Enriqueta Vidal, li ha explicat com el moviment associatiu va sostenir la situació i com la Covid-19 ha posat a l’agenda política una situació que des del moviment associatiu feia anys que alertàvem. Pensàvem que l’interès i la percepció de la importància de la salut mental baixaria al cap d’un temps, però constatem que es manté i fins i tot es consolida.

Per això, li hem explicat al president, la nostra insistència a demanar un increment de pressupostos per a polítiques socials i especialment al Departament de Drets Socials, cosa que els nous pressupostos de la Generalitat no han recollit.

També hem comentat que el Pacte Nacional de Salut Mental, que vam rebre amb esperança com una eina imprescindible per marca una estratègia, necessita la complicitat i compromís de la resta de Departaments.

Des de SMC hem repassat la feina imprescindible que fan les més de 70 entitats de SMC i també molts dels programes que estem portant a terme i els seus avantatges per a les persones: els Clubs Socials, l’Activa’t per la salut mental, el Fent Costat entre Famílies, dona i salut mental, Justament, etc… i tota. Però que sense un finançament adequat és molt difícil sostenir-los. Les subvencions ens suposen una gran burocràcia, endeutar-nos i treballar amb una gran precarietat.

Entre altres coses, hem exposat la necessitat de treballar per la contenció zero i per les decisions conjuntes i anticipades.

El president Quim Torra ens ha agraït molt el nostre temps ha posat la seva oficina a la nostra disposició.