Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Narracions per a la salut

“Fuig, Bèstia” és la primera sessió del projecte Narracions per a la salut, que vol apropar la salut mental al públic infantil. L’objectiu és sensibilitzar als més petits a través de la narració oral sobre els problemes de salut mental que poden patir altres nens o adults del seu entorn més proper.

A qui va adreçat:

Infants de 4 a 8 anys i les seves famílies.

Entitat que ho gestiona:

Federació Salut Mental Catalunya, amb la col·laboració de les narradores Mon Mas i Sherezade Bardají, l’Ajuntament de Barcelona i les xarxes de biblioteques de Catalunya.

Objectius:

  • Sensibilitzar sobre salut mental al públic infantil
  • Parlar sobre problemes de salut mental quotidians a través de sessions de narració oral (contacontes)
  • Millorar la prevenció de la salut mental en la població infanto juvenil
  • Treballar aspectes de la salut relacionats amb les emocions, els pensaments o la percepció de la realitat

“El millor que podem fer quan la princesa està trista i té una bèstia a dintre és estimar-la”.

Roc, 5 anys

fuig-bestia-fondo  fuig-sherezade

 

Narracions per a la salut és un projecte que a través de la narració oral apropa als més menuts històries que parlen de la importància de cuidar-se i de donar suport a aquells que més ho necessiten.

Són històries amb un format de conte tradicional, explicades per professionals de la narració. Utilitza motius habituals en els contes infantils: reis, princeses, cavallers i feres.

“Fuig, Bèstia” és la primera sessió de narració oral creada dintre del projecte. Aquesta sessió és una adaptació lliure d’un conte de Paulina Vergés De Echenique anomenat “Sa Dragonera”, editat per Sirpus.

“Fuig, Bèstia” parla de la tristor com un sentiment absolutament normal i necessari per a l’ésser humà. Tots ens podem sentir tristos o melancòlics, però aquests sentiments, normalment, no duren gaire i marxen en uns dies.

A la Dolça, però, se li ha ficat a l’estómac la Fera dels Ais i tothom al regne té por d’apropar-s’hi. El seu pare, el rei, no sap què fer per ajudar-la, fins que un dia arriba un mercader de terres llunyanes que obrirà una escletxa d’esperança per a la Dolça.

Els destinataris del projecte són infants d’entre 4 i 8 anys, preferentment usuaris de biblioteques públiques de tot Catalunya, tot i que la sessió es pot fer en altres equipaments i espais.

Aquest projecte neix al 2015 amb la col·laboració entre la Federació Salut Mental Catalunya, la narradora Mon Mas i la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall de Barcelona, on es va fer la sessió pilot. També compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Al 2016 es va incorporar una segona narradora: Sherezade Bardají.

A més de la sessió de narració oral, el projecte de narració del “Fuig, Bèstia” ofereix a les associacions federades i els Clubs Socials de Salut Mental Catalunya la realització d’un taller posterior, dinamitzat per les pròpies entitats de salut mental de cada territori.

L’objectiu és que les associacions s’obrin a nous públics com l’infantil i les seves famílies, per a dinamitzar el teixit associatiu en salut mental i incrementar la seva base social.

Més de 1.500 persones ja han vist el Fuig, Bèstia

Després de la sessió pilot que es va fer al 2015, el projecte de narració del “Fuig, Bèstia” ha continuat al 2016 i al 2017 amb més de 65 sessions, la majoria en biblioteques de Catalunya, i més de 1.500 espectadors, la majoria infants de 4 a 8 anys:

  • 2016: 16 sessions i 370 infants beneficiaris
  • 2017: 33 sessions i 785 persones beneficiàries
  • 2019: 15 sessions i 510 persones beneficiàries

 El projecte de narració compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

LogoAjuntamentComunicacioFlotant2013