Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2011 Dia Mundial de la Salut Mental: Solsona

Més de 1.300 persones d’arreu de Catalunya es van reunir el dissabte 8 d’octubre a Solsona (Lleida) per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, organitzat per la FECAFAMM i l’Associació Sol de Solsonès. El moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector han reclamat el lema, proposat per l’OMS (Organització Mundial de la Salut): “La gran aposta: invertir en salut mental”.

Després d’una cercavila pel centre històric de la ciutat, en Xavi Coral, periodista de TV3, va llegir el manifest en el qual s’exigia una aposta radical i urgent per la salut mental. En aquest Dia Mundial de la Salut Mental 2011, el col·lectiu ha demanat una gran aposta a la societat i a les administracions públiques: invertir en salut mental. “Una inversió que ha de ser a tots els nivells, en capacitat organitzativa, en models d’atenció integral en el territori, en flexibilitat i eficiència i, si fa falta, també en recursos econòmics, i per descomptat amb la implicació i el compromís de tots els col·lectius involucrats”, tal com es reclama al manifest.

L’acte va comptar amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; l’alcalde de Solsona, David Rodríguez; i el president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà. Tots ells van manifestar el seu compromís polític per treballar conjuntament amb el món associatiu en la millora de la qualitat de vida del col·lectiu. “La salut mental no ha de ser la ventafocs de la Sanitat de Catalunya”, va remarcar el conseller de Salut, “No donarem ni un pas enrere. La salut mental està i estarà sempre entre les nostres prioritats polítiques”.

Per la seva banda, Cleries va destacar l’aposta del seu Departament “per posar de relleu les capacitats de les persones amb problemes de salut mental, per la seva autonomia personal i la seva integració social”.

Xavier Trabado, president de FECAFAMM, va demanar que tot i la crisi, “no ens podem permetre els costos de la no atenció, ni econòmics ni de patiment de les persones”, que és necessària una major inversió en l’atenció primària pel que fa a l’àmbit sanitari, en els serveis d’atenció social, en els processos d’inserció laboral, en la transversalitat de la xarxa i en el desenvolupament de la campanya de lluita contra l’estigma de la salut mental Obertament. Els dos consellers van subratllar la implicació del govern català en aquest projecte contra la discriminació de les persones amb trastorn mental.

Finalitzats els parlaments institucionals, el públic assistent va fer pinya per aixecar uns pilars dels Castellers de Solsona, com a símbol del suport que la salut mental necessita per seguir avançant. Després del ball dels Gegants de Solsona, l’orquestra Patinfanjàs va acompanyar els assistents fins a la sala Polivalent on es va fer un dinar amb més de 800 persones.

Enllaços relacionats:

Tríptic Solsona 2011

Manifest

Nota de premsa

Imatges

Vídeo

Dia Mundial Salut Mental 2011