Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2010 Dia Mundial de la Salut Mental: Santa Coloma Gramenet

Més de 1.000 persones del nostre col·lectiu es van aplegar el dissabte 9 d’octubre per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental al Parc Europa de Santa Coloma de Gramenet, organitzat per la FECAFAMM i amb la col·laboració de l’Associació AMMAME, sota el lema: Sense por, tots contra l’estigma.

Els assistents van gaudir a primera hora de l’animació de la Casa d’Aragó de Santa Coloma, just abans del lliurament de les claus per part de l’alcaldessa Núria Parlon d’un nou Club social de la ciutat.

Després l’actriu Emma Vilarasau ha llegit el manifest de la Federació on es reclamava que els reptes que tenim davant esdevinguin ja una realitat:

  • El desplegament a tot el territori del model d’atenció comunitària del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.
  • El desplegament i aposta clara dels programes i serveis en l’àmbit social.
  • El desplegament del “model d’inserció laboral per a persones amb trastorn mental” i promoció de l’ocupació.
  •  El desenvolupament i impuls del Pla integral de Salut Mental.
  • L’impuls definitiu i la consolidació d’un programa ambiciós de lluita contra l’estigma. Una eina imprescindible per garantir l’accés a oportunitats i trencar amb les barreres i prejudicis que envolten la salut mental.

La consellera de Salut, Marina Geli va assistir a l’acte per inaugurar un mur contra l’estigma de les malalties mentals, on els assistents van anar posant al llarg del matí missatges de colors que anaven tapant la paraula “estigma” i ha anunciat que s’ha creat l’Associació Catalana de lluita contra l’estigma en salut mental que durà a terme la campanya ObertaMent, on estan implicats l’administració pública, entitats de professionals i del món associatiu de la salut mental.

Després de l’actuació de l’Orquestra de la Bona Sort, orquestra semiprofessional integrada per persones amb problemes de salut mental, ha tingut lloc l’acte institucional a càrrec de Xavier Trabado, president de la FECAFAMM; Dolores Gómez, presidenta-delegada de Salut de la Diputació de Barcelona; Carolina Homar, directora general de l’ICASS; i Núria Parlón,alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Seguidament, el mur contra l’estigma s’ha tirat a terra per representants dels diferents col·lectius implicats (administració, societat civil, familiars i persones afectades), una acció simbòlica de l’enderrocament dels prejudicis que encara eixisteixen i exclouen el col·lectiu de la salut mental.

Al mig dia s’ha fet un cercavila fins al poliesportiu La Bastida, on després de dinar, ha tingut lloc el repartiment dels premis del I Concurs de cartells del Dia Mundial de la Salut Mental i l’obra de teatre “Bailar la vida”, un muntatge de l’Associació de familiars de Santa Coloma (AM.MA.ME.) dirigit per Pallapupas.

 

Enllaços relacionats:

Tríptic Santa Coloma 2010

Manifest

Nota de premsa

Imatges

Vídeo