Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Manifest: “Construïm una nova salut mental, ARA SÍ”

Un any més, junts i units, celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental. I ho fem a Igualada sota el lema “Construïm una nova salut mental, ara sí”.

I amb un missatge clar: volem que s’atengui millor i es respectin els drets de les persones i a les seves famílies.

L’Organització Mundial de la Salut fa temps que ens avisa: aquest és un dels principals reptes de la salut pública. La Unió Europea diu que aquesta és una prioritat absoluta. Ho sabeu, ho sabem i ho vivim cada dia.

Sabem què hem de fer i com. I sabem que si no lluitem, els costos i el perjudici per les persones creix.

Ens preocupa la situació actual. I no podem permetre que, mentre lluitem i lluiteu per millorar, la qualitat dels serveis es deteriori. Uns serveis que tots sabem que encara estan a mig camí del que haurien de ser.

El Pla Europeu de Salut Mental ens ha posat deures a tots. Deures que hem de tenir fets d’aquí a sis anys. No hi ha excusa, hem de donar resposta a les persones i a les necessitats. El Pla ho diu prou clar: s’ha de treballar per la recuperació i per la inclusió social i laboral. S’ha d’apostar per la prevenció, per la participació, i s’han de protegir els drets i la dignitat.

Tenim clar doncs, que contribuir a la recuperació de les persones amb problemes de salut mental requereix molt més que la prestació de serveis, recursos i tractament.

 •  Hem de canviar la mirada. Ens cal una visió integral, de qualitat i eficaç. L’Organització Mundial de la Salut, l’any 2001, deia que són possibles solucions eficaces en salut mental.A Catalunya en tenim, les hem de compartir i ampliar.
 • Hem d’aconseguir que els serveis es centrin en el benestar de les persones, promovent la seva participació i compromís.
 • Hem d’implicar les organitzacions i aconseguir un canvi d’actitud, un canvi de paradigma. Necessitem organitzacions valentes, amb professionals ben formats que apostin per noves alternatives i estratègies.
 • Necessitem un finançament adequat i coherent: el finançament continua sent escàs en relació al repte històric que tenim davant. Invertir en salut mental, i invertir en allò que dóna resultats, tenim clar que és una aposta de futur.

Som conscients que tenim davant un gran repte. Tenim coses fetes i moltes encara per construir. Ens queda molt per fer, si volem garantir un futur i una vida digna per a les persones.

Les associacions i els professionals hem apostat per un pla d’acció i tenim clares les nostres prioritats:

 • Calen alternatives d’habitatge, de suport a la llar, d’inserció laboral i de participació i inclusió social.
 • Cal protegir els drets de les persones. Encara avui hem de reivindicar la dignitat i recordar que la Convenció sobre els Drets de les persones amb Discapacitat no és només un paper, s’ha de complir.
 • Cal atendre millor als infants i joves, per prevenir. I han de treballar junts mestres, metges i els serveis socials.
 • Cal que les persones i les seves famílies siguin protagonistes de la seva recuperació, cal incorporar-los de veritat.
 • Cal més suport i compromís amb les associacions per poder treballar junts. El poc suport que teníem s’està posant en risc.
 • I hem de seguir lluitant i apostant per la lluita contra la discriminació.

Per tot això demanem:

 • Treballar de forma intensa en el desenvolupament del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions.
 • Demanem destinar els recursos tècnics i econòmics necessaris per a la consecució de les línies d’acció previstes.
 • Demanem que les associacions tinguem més i millors suports. No podem treballar sols.

I que el Govern, les conselleries, les organitzacions i els professionals es comprometin a treballar colze a colze per complir els compromisos. Per superar els reptes, amb ambició  i lideratge, per caminar i construir aquesta nova salut mental amb esperança.

ARA Sí, ARA podem i hem de posar els fonaments per construir aquesta nova salut mental.

Feliç Dia Mundial de la Salut Mental!

 Igualada, 11 d’octubre de 2014