Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2008 Dia Mundial de la Salut Mental: Barcelona

Un any més, el moviment social a l’entorn de la salut mental, famílies, usuaris, professionals i representants polítics de Catalunya, ens van aplegar per celebrar el nostre Dia Mundial de la Salut Mental i fer-nos visibles a la societat, amb el lema “Salut mental, prioritat global”.

Més de 1.500 persones es van concentrar el dia 11 d’octubre a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, on el periodista Antoni Bassas va llegir un manifest elaborat per la FECAFAMM (Federació catalana d’associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental). El text plantejava un repte de futur: trencar el tabú i la por als prejudicis i parlar amb normalitat.

Entre les reivindicacions expressades, destaca el fet que les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies no poden esperar més davant la falta de recursos que no els permet l’atenció integral i comunitària que necessiten. Xavier Trabado , president de la FECAFAMM deia: “Demanem a la societat que ens reconegui, que ens ajudi a reduir l’estigma i la discriminació persistents que actuen com a barrera per a les persones”. Des de la Federació es va reclamar que les administracions i la societat siguin conscients que es necessita una aposta decidida per ajudar les persones afectades i les seves famílies. “El col·lectiu necessita més professionals, més investigació, més residències i atenció a domicili, més xarxes associatives i laborals, entre altres recursos”, explicava Trabado.

Després de la lectura del manifest, va tenir lloc una espectacular enlairada de globus per a la salut mental i una batukada que va acompanyar la multitud fins al Parc de la Ciutadella. Allà van ser rebuts per representants de les administracions públiques, presidits per la consellera d’Acció Social i Ciudadania de la Generalitat , que van explicar les seves previsions i propostes d’actuació en els propers anys. La directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions va reconèixer també el paper importantíssim que tenen les famílies en el desenvolupament del Pla. Després d’un dinar de pícnic, hi va haver la representació de l’obra de teatre “Bloqueo de escritor” de Woddy Allen a càrrec dels integrants del Club social El Roure de l’Associació AFEMHOS de l’Hospitalet de Llobregat. També hi va haver actuacions musicals, la primera a càrrec del grup Transgènicstop, alguns dels integrants del qual són membres del Club social Punt de Trobada d’ASFAM, l’Associació de Martorell, i l’actuació de l’orquestra Xarop de Nit.

L’acte reivindicatiu i festiu de la celebració va tenir una important acollida entre els mitjans de comunicació. Gràcies a una enquesta posterior hem sabut que les entitats que van assistir a l’acte van valorar, en la seva gran majoria, molt positivament l’acte, tant pel què fa a l’organització com les actuacions.

Enllaços relacionats:

Manifest Barcelona 2008

Nota de premsa

Tríptic

Imatges

Vídeo

Dia de la Salut Mental 2008