Sensibilització a col·lectius

Sensibilització

Mental Health Friendly: Anglès inclusiu

Aquest projecte ja no està operatiu.

Què és?

Mental Health Friendly ofereix un ensenyament de qualitat de l’idioma anglès i facilita la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental. A més, sensibilitza sobre la problemàtica i lluita contra l’estigma associat al trastorn mental treballant amb les escoles i els docents d’anglès.

A qui va adreçat?

És una activitat inclusiva: s’adreça a les persones amb trastorn mental que participen als Clubs Socials i està oberta a la comunitat. Les activitats de sensibilització s’adrecen a les escoles d’anglès per a persones adultes.

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya

Objectius

Millorar l’accés a una formació de qualitat en l’idioma anglès per a persones que es recuperen de trastorns mentals, per a aconseguir una millor integració a la comunitat.

Objectius específics:

  • Facilitar un itinerari de formació que comenci als clubs socials i condueixi a la incorporació a classes d’anglès a la comunitat.
  • Sensibilitzar les escoles i docents d’anglès per a facilitar aquesta integració.

Més info

Molts trastorns mentals es desencadenen en la joventut, i algunes persones abandonen els estudis i tenen dificultats per accedir a la feina.  A vegades pateixen estigma i rebuig i les seves relacions personals es redueixen.

MHF neix per millorar la formació i  l’ocupabilitat de les persones, i afavorir la seva inclusió social, mitjançant l’accés a classes d’anglès en escoles normalitzades.

Sorgeix a proposta de dos professionals de l’ensenyament de l’anglès, Andrew Dodd i Fiona Oates que feien un taller com a voluntaris al Centre de Dia Pi i Molist, i proposen a FSMC l’extensió del projecte.

Testimoni

“No havia estudiat anglès des de l’escola. Les classes em van ajudar a recuperar l’interès per la llengua i obtenir un nou coneixement. És un primer pas per estudiar l’anglès en una escola per a adults”.

Rafa, estudiant

Narracions per a la salut

Aquest projecte ja no està operatiu.

Què és?

“Fuig, Bèstia” és la primera sessió del projecte Narracions per a la salut, que vol apropar la salut mental al públic infantil. L’objectiu és sensibilitzar als més petits a través de la narració oral sobre els problemes de salut mental que poden patir altres nens o adults del seu entorn més proper.

A qui va adreçat?

Infants de 4 a 8 anys i les seves famílies.

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya, amb la col·laboració de les narradores Mon Mas i Sherezade Bardají, l’Ajuntament de Barcelona i les xarxes de biblioteques de Catalunya.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre salut mental al públic infantil
  • Parlar sobre problemes de salut mental quotidians a través de sessions de narració oral (contacontes)
  • Millorar la prevenció de la salut mental en la població infanto juvenil
  • Treballar aspectes de la salut relacionats amb les emocions, els pensaments o la percepció de la realitat

Més info

Narracions per a la salut és un projecte que a través de la narració oral apropa als més menuts històries que parlen de la importància de cuidar-se i de donar suport a aquells que més ho necessiten. Són històries amb un format de conte tradicional, explicades per professionals de la narració. Utilitza motius habituals en els contes infantils: reis, princeses, cavallers i feres.

“Fuig, Bèstia” és la primera sessió de narració oral creada dintre del projecte. Aquesta sessió és una adaptació lliure d’un conte de Paulina Vergés De Echenique anomenat “Sa Dragonera”, editat per Sirpus. “Fuig, Bèstia” parla de la tristor com un sentiment absolutament normal i necessari per a l’ésser humà. Tots ens podem sentir tristos o melancòlics, però aquests sentiments, normalment, no duren gaire i marxen en uns dies.

Testimoni

“El millor que podem fer quan la princesa està trista i té una bèstia a dintre és estimar-la”.

Roc, 5 anys