La prevenció de la mort per suïcidi posa a disposició de la ciutadania suports i recursos. A continuació destaquem alguns dels que tenim coneixement. Aquesta llista s’anirà actualitzant. Si trobeu a faltar algun recurs ens el podeu fer arribar al correu comunicacio@salutmental.org
Compartim el material de l’OMS “Coneixes algú que pugui estar pensant en suïcidar-se?”. Parlar i escoltar salva vides. Gràcies.
Telèfon per a la prevenció del suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’entitat federada a SMC, Fundació Ajuda i Esperança. Atenció 24h.
Més informació en aquest enllaç.
Línia d’atenció a la conducta suïcida. Atenció 24h. Més informació.
Una veu contra el suïcidi. Atenció 24h. Més informació.
Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) – 652 873 826
info@acps.cat
Atenció 24h. Més informació en aquest enllaç.
L‘Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) – 699 861 164
Atenció telèfonoca 24h i al WhatsApp i per correu electrònic apsascontacte@gmail.com.
Més informació en aquest enllaç
Associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) – 662 545 199 – 666 640 665 (WhatsApp)
Si has perdut una persona estimada i necessites suport o assessorament, podem fer-te costat. Truca’ns i te n’informarem.
info@despresdelsuicidi.org.
Més informació en aquest enllaç.
Suport al Dol de Ponent – 639 610 603
Si has perdut una persona estimada i necessites suport o assessorament, podem fer-te costat. Truca’ns i te n’informarem.
Més informació en aquest enllaç.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada anys al món. O el que és el mateix: una mort cada 40 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en païssos amb ingressos mitjans o baixos.
Una altra dada que alerta sobre la necessitat de treballar en la prevenció, és que per cada mort per suïcidi hi ha 20 persones més que ho intenten. Per tot això l’OMS considera la mort per suïcidi com un problema de salut global i celebra cada 10 de setembre el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.
A nivell estatal, segons les dades del Instituto Nacional de Estadística (INE), les morts per suïcidi a l’Estat espanyol han incrementat un 11% des del 2018. El 2022 va haver-hi un total de 4.097 casos: 3.042 homes i 1.055 dones; una mitjana d’11 morts per suïcidi diàries.
Cada mort per suïcidi impacta fortament en, coma mínim, 6 persones que veuen afectada la seva vida per sempre més.
Catalunya va registrar un total de 607 morts per suïcidi al 2022: 440 homes i 167 dones, segons dades de l’INE, un 8% més que al 2018. El suïcidi és la mort prematura que més s’ha incrementat als darrers anys, segons l’estudi Evolució de la mortalitat per suïcidi a Catalunya en el període 2000-2013: quin impacte ha tingut la crisi econòmica? de la Central de Resultat (Departament Salut). La taxa de morts per suïcidi a Catalunya el 2021 era del 14,4%, segons dades de l’IDESCAT.
El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys, com es recull a la guia Encarem el suïcidi juvenil guia de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, 2018). En la radiografia La situació de la salut mental en el jovent català (CNJC i SMC, 2022), es recull que, durant l’any 2020, el suïcidi va ser la primera causa externa de mort a Catalunya del jovent, amb un 30,53% d’aquestes defuncions. Respecte del total de morts de les persones joves el 2020, és la segona causa i correspon al 14,1%: el 13,9% en el cas dels homes i el 14,6%, per a les dones.
En el mateix informe, s’apunta que el Codi Risc Suïcidi de Catalunya ha detectat un 195% més de temptatives entre abans i després de la pandèmia. Entre el 2019 i el 2021, als CSMIJ les atencions van augmentar un 23,4%, i, d’altra banda, les urgències van créixer un 28,5%.
Altres fonts de dades també són contundents: el 8,8% del jovent a Catalunya d’entre 10 i 18 anys expressa tenir ganes de morir-se, segons l’Enquesta de Benestar Emocional de l’Alumnat feta el 2022.
També en la radiografia es relaciona el suïcidi juvenil amb d’altres col·lectius vulnerables. Hi destaca el cas de les persones LGTBI+: la Fundació ANAR apunta que tenen més intents suïcides les joves menors de 18 anys LGTBI que les que no ho són, amb quasi 10 punts de diferència percentual.
Sovint es parla del suïcidi com de la mort silenciada i de la necessitat d’informar i sensibilitzar per millorar la prevenció, com s’ha fet en el cas dels accidents de trànsit, el consum de drogues i alcohol, o la Sida, per exemple. Segon l’Anàlisi de la mortalitat a Catalunya 2020 (Departament de Salut, 2022) la taxa de mortalitat dels accidents de trànsit a Catalunya ha passat de 12,60 (morts per cada 10.000 habitants) al 1999 al 1,0 en les dones i el 4,2 en les homes al 2020. En el cas de les morts per suïcidi, la taxa només ha passat del 6,97 al 3,5 en les dones i el 10,3 en els homes.
Una informació rigurosa als mitjans de comunicació, amb testimonis de recuperació i sense sensacionalisme, pot ajudar molt en aquest sentit. Altres estratègies de prevenció passen per garantir el coneixement i l’accés de la ciutadania als recursos existents (de salut mental, sociosanitaris, associacions..), i les polítiques publiques i plans d’acció de totes les administracions (Codi Risc Suïcidi a Catalunya).
I finalment, seguint el lema de la campanya de SMC, Parlar i escoltar, salva vides, no tenir por a explicar què ens passa ajuda a trencar amb l’estigma sobre els problemes de salut mental i l’aïllament social, i oferir una escolta activa sense emetre judicis o treure importància al patiment de l’altre és la millor manera de prevenir la mort per suïcidi.
En el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental del 2019, SMC va posar en marxa la campanya “Parlar i escoltar, salva vides” amb l’objectiu de millorar la informació i la prevenció de la mort per suïcidi, i mostrar els recursos i entitats que treballen per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental, masses vegades silenciada.
La campanya s’actualitza i replica cada any amb la celebració del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, que té lloc el 10 de setembre.
Infografies realitzades per la Confederación Salud Mental España amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi del 2019. Mites i Realitats vol demuntar falses creences en relació a la mort per suïcidi.
Ajuntaments de Rubí – 2022
Redactada per Carles Alastuey, psicopedagog i Vicepresident de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) i Cecília Borràs, doctora en Psicologia i Presidenta de DSAS.
Consell Nacional de la Joventut de Catalunya – 2020
Encarem el suïcidi juvenil. Orientacions i eines per a entitats juvenils. Protocol.
Comunidad de Madrid
Guía de autoayuda dirigida a evitar y prevenir la conducta suicida.
Comunidad de Madrid y FEMASAM
Detección y prevención de la conducta suicida en personas con una enfermedad mental: guía para familiares.
Grupo de Trabajo de la Guía de Práctica Clínica de Prevención y Tratamiento de la
Conducta Suicida. – 2010
Guía orientada a personas con conducta suicida, familiares y allegados/as para su prevención.
FEAFES, CEiFEM, Caja Madrid. – 2006
Guía de consejos para prevenir el suicidio.
Comunidad de Madrid. – 2016
Guía de consejos para prevenir el suicidio dirigida a docentes.
Comunidad de Madrid i Red AIPIS-FAeDS – 2019
Guía para familiares en duelo por suicidio. Publicación dirigida a familiares, amistades y allegadas de personas que perdieron la vida por suicidio.
Grupo de Trabajo de la Guía de Práctica Clínica de Prevención y Tratamiento de la
Conducta Suicida. – 2010
Guía para familiares y allegados. El día después del suicidio de un familiar o allegado.
Diversos articles sobre suïcidi elaborats per DSAS.
Ajuntament de Barcelona – 2021
Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 Ajuntament de Barcelona.