Dia Mundial de la Salut Mental

Sensibilització

Què és?

El nostre principal acte de sensibilització i una trobada oberta a tothom, però també l’oportunitat de reivindicar la defensa dels nostres drets i la millora de la nostra qualitat de vida. Salut Mental Catalunya l’organitza des de fa anys en una localitat diferent, en col·laboració amb la nostra associació del territori.

A qui va adreçat?

Persones i famílies amb problemes de salut mental, associacions, professionals de l’àmbit social i sanitari, administracions i ciutadania en general

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya

Objectius

  • Sensibilitzar amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental
  • Organitzar una trobada festiva amb les nostres associacions, i amb tot l’àmbit de la salut mental a Catalunya
  • Fer un acte d’incidència política per defensar els drets i una millora en l’atenció i els recursos en salut mental a Catalunya
  • Visualitzar la tasca de  l’associació de cada territori on es fa el Dia Mundial
  • Reivindicar les necessitats de la xarxa de salut mental de cada territori

Més informació

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el dia 10 d’octubre com el Dia Mundial de la Salut Mental. Des de fa anys, a Salut Mental Catalunya organitzem el nostre propi Dia Mundial, que s’acostuma a celebrar el dissabte abans del 10 d’octubre, habitualment amb lema i reivindicació semblant al que es fa des de l’OMS.

La Federació SMC s’encarrega de l’organització, juntament amb l’associació del territori. L’objectiu és que cada any el Dia Mundial es faci en una localitat diferent de Catalunya, per fer visible la tasca del nostre moviment i la sensibilització i reivindicacions en salut mental a tot el territori.

Es tracta de mobilitzar a tot el nostre teixit associatiu, persones i famílies amb problemes de salut mental, però també a la resta de l’àmbit de la salut mental a Catalunya, professionals sociosanitaris, administracions i representants polítics, així com a la ciutadania en general.

Les darreres celebracions del Dia Mundial han reunit a més de 1.500 persones durant els diferents actes, que tenen un caràcter lúdic i festiu, però també reivindicatiu i d’incidència política. La gran trobada de la salut mental a Catalunya gira entorn al lema i al seu manifest, i inclou també una acció visual i participativa, un dinar popular i actuacions musicals i culturals.

Una part central del Dia Mundial son els parlaments oficials, tant dels màxims responsables de la Federació SMC i l’associació coorganitzadora, com dels consellers de Salut i alcaldes dels territoris, i demés autoritats. En aquestes intervencions s’han fet reivindicacions i anunciat compromisos que han acabat materialitzant-se en millores en els recursos i pressupostos de salut mental a Catalunya.

Testimoni

Tenim alhora un gran tresor, un moviment associatiu que s’articula incansable per garantir suports a les persones, que ofereix serveis molt valuosos, que acompanya, contribueix i suma dins de la xarxa d’atenció a la salut mental i que necessita ser reconegut com a tal i rebre els suports adients”.

Manifest Dia Mundial Sort 2019

Contacte

Elisenda Ferrer: incidencia@salutmental.org

Dia Mundial de la Salut Mental 2024

Enguany, l’acte de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental serà a la ciutat de Berga i estarà coorganitzat per Salut Mental Catalunya i Fundació Horitzó.

Tota la informació del Dia Mundial 2024 aquí.

Darrers Dies Mundials

Skip to content