Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2013 Jornada “Quin model de gestió en salut mental volem per a Catalunya?”

L’Auditori del CaixaForum de Barcelona va acollir divendres 15 de novembre la celebració de la Jornada “Quin model de gestió en salut mental volem per a Catalunya?”, organitzada per la Federació Salut Mental Catalunya, i que va comptar amb la participació de prop de 250 persones, dels diferents àmbits del sector de la salut mental a Catalunya. Administracions, professionals, proveïdors, associacions de familiars i persones amb traston mental van posar en comú experiències nacionals i internacionals per millorar l’atenció en salut mental.

Programa de la jornada – descarrega el pdf.

trabadoboi La inauguració de la jornada va anar a càrrec del president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, que va destacar la importància del paper de la família i de la necessitat de tenir un model coordinat d’atenció en tot el territori. El conseller de Salut, Boi Ruiz, per la seva part, va declarar que  ”hem de transformar el model per atendre a les necessitats de les persones i no de les entitats que els donen servei”. El secretari del Govern, Jordi Baiget, va assenyalar que la prioritat de la Generalitat en salut mental queda demostrada amb la posada en marxa del Pla Integral, “que no és un gest simbòlic i ens ha d’ajudar a començar a tancar carpetes”.

Visions i polítiques per la salut mental a Europa

La primera taula de la jornada va comptar amb la participació de Kristian Wahlbeck, Director de Desenvolupament de l’Associació de Finlàndia per la Salut Mental, que va proposar “dissenyar els serveis de salut mental segons les necessitats dels usuaris”  i tenir en compte les seves opinions per millorar la qualitat en l’atenció en salut mental. Per la seva part, el moderador de la taula, Antoni Serrano,  psiquiatre i coordinador del grup de Recerca en Serveis Sanitaris i Resultats en Salut de la Fundació Sant Joan de Déu, va prioritzar “la innovació en recerca per millorar l’avaluació dels resultats i incloure les conseqüències econòmiques de les decisions que es prenen”.

kristian

“Future mental health policies in Europe”
Ponència de Kristian Wahlbeck.
pdf (1.2mb) – descarregar
 

 

 

 

Evidència i resultats per a la planificació en salut mental

La segona taula de la jornada va portar l’experiència de l’assessora política al Departament de Salut d’Anglaterra, Carole Green, que parlar de l’experiència del sistema de pagament de serveis de salut mental. Green va explicar que ”el projecte nacional s’ha d’integrar localment en cada territori a partir d’indicadors fiables i del treball de grups coordinats de treball”. D’altra banda, Jordi Cid, coordinador de programes de la Xarxa de Salut Mental de Girona (IAS), va avançar alguns dels resultats del projecte Refinement (Research on Financing systems Effect on the quality of Mental Health care).  Cid va destacar que ”el projecte Refinement ens mostra com un sistema de pagament pot millorar l’atenció en salut mental i quin és el grau de satisfacció”.

taulablanca

“Using Quality & Outcome Metrics in the Payment System for Mental Health Services   in England” – ponència Carol Green – descarregar pdf (593 kb)

“Sistemes de Pagament en Salut Mental a 9 païssos europeus: Una visió descriptiva  desde el Projecte Refinement” – ponència Jordi Cid – descarregar pdf (1mb)

 

 

Experiències: la participació com a eina per millorar l’atenció en salut mental

La darrera taula rodona  va comptar amb la participació de Fran Singer, coordinadora del National Involvement Partnership de NSUN (National Survivor User Network), que va aportar la seva experiència de participació a Anglaterra. Singer va desctar la importància de la influència política: “La nostra organització ha aconseguit la implicació dels nostres representants polítics a nivell local, que donen la cara pel nostre projecte”. Per la seva part, Emilio Rojo, psiquiatre i director de l’Àrea de Granollers del Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni, va presentar la ponència sobre integració de serveis sanitàris. Rojo va explicar que ”el pacient, el cuidador i la família han de pasar d’objectiu a agent. Per això, hem d formar-los i capacitar-los permet una autonomia compartida amb el sistema sanitari”. La taula va comptar també amb la participació d’Assumpció González, del Programa Pacient Expert Catalunya, que va demanar que “hem de canviar el model paternalista per un deliberatiu, on el pacient tingui un paper actiu en la seva autocura”.

taulavegue

“We all have a mental health experience” – Fran Singer – descarrega pdf (2 Mb)

“Integració de serveis sanitàris, transversalitat de recursos socials i autonomia compartida dels ciutadans amb TMS” – Emilio Rojo – descarrega pdf (3 Mb)

“Una estratègia per a l’Autoresponsabilitat dels pacients i el Foment de l’Autocura” – Assumpció González – descarrega pdf 2,3 Mb)

 

 

A la cloenda de la jornada, la directora de la Federació Salut Mental Catalunya, Marta Poll, va destacar que “hem de generar persones implicades i convertir-les en agents de salut. I fer-ho d’una manera positiva”. Per la seva part, la presidenta-delegada de l’Àrea  d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va explicar que “des del món local estem interessats en projectes d’apoderament perquè els ciutadans prenguin part en les decisions que els afecten, també en salut mental”.

Jornada gestió salut mental

L’àlbum de la jornada.