Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2013 Jornada “L’atenció a les famílies en l’àmbit de la salut mental”

Jornada_Families02
La Federació Salut Mental Catalunya i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions van celebrar el passat 8 de febrer a la Casa del Mar de Barcelona una jornada sobre l’atenció a les famílies des de l’àmbit de la salut mental i addiccions. L’objectiu era presentar els resultats de l’estudi de necessitats de les famílies, la cartera de serveis d’atenció a les famílies, les diferents experiències desenvolupades a Catalunya i una proposta d’organització territorial i complementarietat entre els diferents programes de formació, suport i atenció a les famílies.

 

Taula 1: Anàlisi de necessitats i propostes d’intervenció en l’atenció a les famílies

Jornada_Families04La família ha de considerar-se també com a usuària de la xarxa d’atenció a la salut mental”, aquesta ha estat una de les principals conclusions de l’estudi “Necessitats d’atenció de les famílies de persones amb malaltia mental greu i/o addiccions des de la xarxa d’atenció sanitària” presentat per Eulàlia Masach de consultora Epirus. L’estudi, encàrrec del Departament de Salut,  destaca que “és  clau que les famílies tinguin un paper essencial en el procés de cura i se sentin acompanyades en aquesta tasca”. (Descarrega’t el resum de l’estudi)

A continuació, també es va presentar l’estudi “Itineraris en salut mental. Les necessitats dels usuaris i les seves famílies en el procés terapèutic”.  Aleix Caussa, codirector d’Spora Consultoria Psicosocial, va explicar la detecció de situacions compartides entre els usuaris i les seves famílies en el marc del circuit sociosanitari, i va concloure amb les quatre necessitats més rellevants del col·lectiu: més tracte i menys tractament, la gent necessita conèixer i situar-se en una experiència de salut mental, necessita entendr el tractament i també la xarxa sanitària, tot això per aconseguir un procés de recuperació exitós. (Descarrega’t la presentació de l’estudi)

Aquesta primera taula es va tancar amb la presentació de la “Cartera de serveis d’atenció a les famílies desde la xarxa pública” per part de José García Ibáñez, assessor del Pla director de salut mental i addiccions, que va donar a conèixer les parts del procediment que cada dispositiu assistencial per l’atenció a la família hauria de tenir. (Descarrega’t la presentació)

 

Taula 2: Experiències i propostes d’intervenció en famílies a Catalunya

_MG_5511Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental Catalunya va explicar el programa de formació Prospect, un programa europeu d’apoderament basat en el treball amb professionals, familiars i persones amb problemes de salut mental; i a continuació, Jesús Bernal, tècnic de la Federació, va donar a conèixer el programa de formació per a la dinamització de Grups d’Ajuda Mútua (GAM).

Programa de formació Prospect

Programa de formació per a la dinamització de Grups d’Ajuda Mútua (GAM)

 

Vídeo de testimonis d’experiències Prospect i GAM:

 

Finalment, es va presentar el Programa PROENFA (Programa d’Entrenament i capacitació per a familiars i cuidadors de persones amb trastorns mentals  greus) a càrrec del  Dr. Emilio Rojo, psiquiatre i responsable dels dispositius de Benito Menni CASM al Vallès Oriental. “Entre el 40 i el 90% de les persones amb trastorn mental viu amb familiars, els quals esdevenen el suport físic i emocional del pacient”, va destacar el doctor. (Descarrega’t la presentació de la ponència)

La jornada va ser inaugurada per Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; i Xavier Trabado, president de la Federació Salut Mental Catalunya. En la clausura van participar Carme Canela, directora de Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Benestar Social i Família; Marta Abella, gerent de Relacions Institucionals d’Astrazeneca Catalunya;  i Mercè Martín, vicepresidenta de la Federació Salut Mental Catalunya .

Imatges de la jornada: