Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2012 Jornada “Inclusió laboral i salut mental: evidències i innovació”

El divendres 1 de juny la FECAFAMM (Federació catalana d’associacions de familiars persones amb problemes de salut mental) i AMMFEINA (Agrupació catalana d’entitats per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental) van organitzar una jornada per tal de posar sobre la taula el model d’inserció laboral actual i el greu perill que corre, a la qual van assistir més de 200 persones.

La inauguració de l’acte va anar a càrrec de Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, i de Josep Oliva, diputat delegat d’Igualtat, Ciutadania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona, juntament amb Anna Cohí, presidenta d’AMMFEINA, i Xavier Trabado, president de la FECAFAMM. Aquest últim va donar la benvinguda als assistents i va denunciar que les retallades actuals en la inserció laboral van en contra de la convenció de drets humans de l’ONU. Anna Cohí va aprofitar per anunciar l’aliança de FECAFAMM i AMMFEINA, com un element clau per “anar plegats com a sector” i “defensar les polítiques d’ocupació, la inserció laboral i la igualtat d’oportunitats”. El representant de la Diputació va ressaltar que el treball “és un dret universal i bàsic per assolir una vida plena” en una societat que faci “seves les necessitats de les persones amb capacitats diverses”. Per la seva banda, Xavier López va destacar que a Catalunya arribaran 260 milions d’euros menys en polítiques actives des del govern central, posant de manifest una falta de “normativa i d’autofinançament per abordar aquest problema des de la Generalitat”.

Seguidament es va llegir un manifest per part de dues persones pertanyents a la xarxa associativa, Edgar Vinyals, integrador social i president de l’Associació Saraü, i Imma Arriaga, treballadora de la Copisteria Apunts i membre de l’Associació ADEMM. El manifest demanava, entre altres coses:

  • Que el govern de l’Estat doti del finançament necessari per poder mantenir el model d’inserció laboral per a col·lectius amb especial dificultats.
  • Que el govern de la Generalitat es comprometi a complementar i a administrar els recursos adients per garantir la continuïtat del model, i evitar que l’impacte sobre les persones vulnerables afectades per la situació sigui el menor possible.

Aquestes reivindicacions les van poder escoltar més de 20 persones representats dels grups parlamentaris i de les organitzacions del tercer sector social del país.

Com a representants dels grups parlamentaris van assistir a la jornada: Meritxell Borràs de CIU; Eva Granados del PSC; Oriol Amorós d’ERC; Laura Massana d’Iniciativa per Catalunya; i Carmen Ribera de Ciutadans. També van donar suport Gloria Martín, regidora del PP de l’Ajuntament de Barcelona; Marisa Xandri del PP; i Lluïsa Moret, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

I pel que fa al tercer sector, es va comptar amb la presència d’Albert Ferrer, president d’ADEMM; José María Sanchez Monje, president de FEAFES; Lola de la Fuente, presidenta de l’Associació Empresarial DINCAT; Marius Puig, vocal de l’Associació Empresarial DINCAT; Gloria Canals, de l’Associació ACTAS; Toni Codina, director de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; Joan Orrit, vocal president del consell de La Unió de sector de Salut mental; Enric Arqués, president de Forum Salut Mental; Carles Duarte, patró de la Fundació Funamment; i Francesc Vilà, de la Fundació Cassià Just.

La jornada, de contingut acadèmic, va servir per reflexionar i posar de manifest la importància de l’accés al treball com a mecanisme de recuperació i inclusió social.

Conferència inaugural “Impacte socioeconòmic de la promoció del treball per a persones amb trastorn mental en l’àmbit de la Unió Europea”

Es va comptar amb la participació de David McDaid, reconegut investigador associat al London School of Economics and Political Science i de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut, coordinador de Mental Health Economics European Network. McDaid va declarar que “podem demostrar que en la inversió en salut mental hi ha guanys econòmics. Tot i que aquest no és l’únic argument a favor, sí que és important”. “Cal convèncer els polítics, però també al sector privat”, ha manifestat, i va posar exemples concrets d’empreses de gran èxit amb treballadors amb discapacitats.

Moderador: Claudi Camps, director assistencial de salut mental i addicions de l’IAS.

Enllaços relacionats:

Tríptic de la jornada en PDF

Manifest per l’inclusió laboral en PDF

Imatges de la jornada a l’àlbum Picasa de FECAFAMM