Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2011 Jornada “Societat civil i salut mental: camins per la inclusió. Experiències nacionals i internacionals”

La Federació va reunir més de 300 persones del col·lectiu de la salut mental en aquesta jornada per oferir un espai de reflexió i debat sobre l’empoderament de les persones que pateixen un trastorn mental, la participació ciutadana i la inclusió social en salut mental, entre d’altres temes.

L’acte inaugural va anar a càrrec de Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions; i Fernando Pindado, subdirector general de Participació en l’Àmbit Local del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació.

Amb el màxim aforament de l’auditori del CaixaForum, la directora de comunicació del programa “Time to Change” d’Anglaterra, Kate Stringer, va explicar aquesta experiència de lluita contra l’estigma de de la salut mental que actualment s’està portant a terme, amb molts bons resultats i que combina una gran campanya publicitària d’àmbit nacional amb accions locals que fomentint la interacció i el coneixement directe.

A continuació, la taula rodona del matí va versar sobre l’empoderament en salut mental. Pablo Gª Cubillana, assessor tècnic del Pla Integral de Salut mental d’Andalusia, va oferir el marc teòric del tema parlant sobre l’empoderament i la recuperació, l’impuls institucional, els diferents itineraris possibles, i les diferents realitats per a persones amb malalties mentals, familiars i professionals. A la mateixa taula es van presentar tres experiències d’empoderament de diferents indrets d’Espanya (trobareu més informació a sota).

A la taula de la tarda, Atanasi Céspedes, educador i psicòleg, consultor de desenvolupament social i comunitari, va fer un respàs històric sobre l’evolució de la participació ciutadana, així com de la metologia i les funcions d’un possible procés social partipatiu. Les següents ponències van exposar quatre experiències de participació ciutadana i inclusió social: lúdica, laboral, comunitària i esportiva.

Pilar Solanes, subdirectora general de Programació i Avaluació de l’ICASS, i Montserrat Ballarín, presidenta de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació, i Xavier Trabado, president de la FECAFAMM van ser els encarregats de l’acte de cloenda.

Enllaços relacionats:

Fulletó informatiu de la jornada