Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2011 Jornada “Salut mental infantojuvenil: treballant en xarxa per una atenció integral”

FECAFAMM va obrir un espai de reflexió per analitzar i recollir el treball realitzat i els reptes de futur de l’estructuració de la xarxa de salut mental infantojuvenil amb la Jornada tècnica que va celebrar el divendres 25 de novembre sota el títol “Salut mental infantojuvenil: treballant en xarxa per una atenció integral”. Durant tot el matí, més de 300 persones com a públic van escoltar diverses experiències nacionals i internacionals de programes i intervencions adreçats a la millora de l’atenció d’aquestes franges d’edat.

 La inauguració de l’acte va comptar amb la presència de Carles Constante, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Departament de Salut, i d’Alba Espot, directora general d’Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament. La representant d’Educació va assenyalar la importància d’establir ponts i treballar interdepartamentalment en la salut mental d’aquest sector de la població; mentre que Constante va donar dades tan relevants com que el 6,8% dels menors entre 4 i 14 anys pateix algun trastorn mental i que des de l’any 2000 al 2010 el nombre d’afectats ha augmentat un 94%.

 Alfons Icart, psicòleg, director de la Fundació Orienta, va ser l’encarregat de presentar a la dra.Irma Moilanen, catedràtica de psiquiatria infantil de la Universitat de Oulu, que va oferir la conferència inaugural “El treball en xarxa dels especialistes en psiquiatria del nen i de l’adolescent a Finlàndia” . La doctora va exposar el model finlandès de la Clínica de Psiquiatria Infantil, que es basa en la interacció i relació de tot un equip per l’anàlisi de cada cas: psiquiatre, psicòlegs, treballadors socials, psicoterapeutes, logopedes, infermers, professors, etc.

 ”Crisis en l’adolescència” va ser el tema de la taula rodona, que va comptar amb les intervencions de Begonya Guasch, psicopedagoga i presidenta de la Fundació El Llindar, i de Lluis Feduchi, psiquiatre col·laborador del Departament de Justícia i supervisor de l’Hospital de Dia d’Adolescents. Feduchi va destacar “la importància de l’entorn en el creixement dels individus, bàsica per a que la identitat nova es consolidi”, i si l’adolescent sent la pressió i l’ansiestat que es viu al seu entorn, és possible que ell desenvolupi una sensació de fracàs i incertessa. La presidenta de El Llindar va demanar que “es pensi en institucions diferents, reinventant-se per crear i sostenir el vincle educatiu dels adolescents” que s’allotjen en institucions i que porten un llarg recorregut clínic, i apostar per una atenció noestandaritzada ni generalitzada, amb menys protocols. “El primer que s’ha de fer és escoltar què diu l’adolesncent i després escollir amb ell el seu recorregut educatiu”. Aquesta taula va estar moderada pel Dr. Josep Moya, psiquiatre, coordinador científic del Servei de Salut Mental del Parc Taulí i coordinador de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya.

La última taula de la jornada es va centrar en experiències: ” Xarxa sanitària i social, establint noves sinèrgies de col·laboració” i va reunir quatre professionals de diversos programes d’atenció a la salut mental infantojuvenil. Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, va ser l’encarregada de moderar aquesta taula, que va començar amb la ponència de Maite Marcos, psicòloga i directora tècnica d’ASAENES, sobre el seu Programa d’atenció a menors que conviuen amb persones amb trastorn mental greu . Anna Bermejo, educadora social del Club de Tardes per Adolescents i Joves AIXEC va explicar aquest espai d’oci alternatiu i de diàleg creat des del Club social d’aquesta entitat federada i ubicada a Barcelona. A continuació Sergi de Diego, psicòleg clínic i director de CSMIJ de Santa Coloma de Gramanet de la Fundació Vidal i Barraquerva tractar el tema de la “Situació actual i reptes de futur als CSMIJ”. Aquesta taula es va tancar amb la ponència “Flexibilitat i creativitat: eines per al treball amb joves” a càrrec de Maria Rosa Díez, treballadora social i coordinadora del Servei de Joves de la Fundació 3 Turons, que va donar pas a un vídeo recull de les activitats d’aquest servei.

Aquesta jornada, amb una important assistència de públic i un gran interès de les ponències, va concloure amb la intervenció de Mercè Conesa, vicepresidenta 4a i presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

Enllaços relacionats:

 

Galeria d’imatges de la jornada