Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Activa’t per la salut mental

Si vols ampliar informació ves al web de l’Activa’t.

webactivat

 

“Activa’t per la salut mental” és un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona)

“Activa’t per la Salut Mental” pretén transformar la realitat actual, en què la família i la persona afectada per un trastorn mental actuen com a subjectes passius en el procés de tractament,  a subjectes actius i agents de salut en el seu propi procés de recuperació.

L’accés a la informació i al coneixement de les famílies i les persones que pateixen un problema de salut mental, contribueix de forma molt positiva a una gestió mes eficient del propi procés de cura i rehabilitació, a un major benestar i una disminució de la sobrecàrrega, i a una participació compartida en la presa de decisions.

La metodologia d’intervenció del projecte preveu posar a disposició de les famílies un circuit estructurat que els permeti l’accés a la informació, a la formació i el foment de l’apoderament, així com un suport continuat en el temps, coordinant les accions de les diferents xarxes que intervenen en la seva atenció.

Dins del circuit s’inclou:

  • un servei d’informació (Espai Situa’t)
  • un servei de formació i psicoeducació (PROENFA)
  • un servei de desenvolupament de l’apoderament (PROSPECT)
  • un servei de desenvolupament continuat i indefinit de l’apoderament basant-se en el contacte social (Grups d’Ajuda Mútua).

Les primeres reunions de treball amb l’equip del projecte a tot el territori català s’han començat a fer els dies 28, 29 i 30 de gener a la Casa del Mar de Barcelona.

El projecte s’implantarà a 12 territoris catalans i preveu abastar un total de 650 familiars de persones amb problemes de salut mental en cursos de formació, 650 persones amb problemes de salut mental en cursos de formació i 1700 persones ateses a l’Espai Situa’t. Seran els proveïdors sanitaris qui derivaran a les persones amb problemes de salut mental cap a aquest servei. Tot i així, tots els recursos d’informació i formació generats en el si del projecte romandran a disposició de tothom a la plataforma web del projecte.

Fes clic sobre la imatge per ampliar-la en una nova finestra. 

En marxa els sis primers Espais Situa’t del projecte

El projecte “Activa’t per la Salut Mental” ja és una realitat. El passat dilluns 2 de febrer ja van començar a funcionar els Espais Situa’t dels primers 6 territoris on s’implanta el projecte: Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Lleida.

El projecte, que pretén transformar la família i la persona afectada per un trastorn mental de subjectes passius a subjectes actius en el procés de tractament i recuperació, està estructurat com un circuit que permet l’accés a la informació, a la formació i el foment de l’apoderament, així com un suport continuat en el temps, coordinant les accions de les diferents xarxes que intervenen en la seva atenció.

La porta d’entrada a aquest circuit són els Espais Situa’t, que s’estructuren com el pilar principal del circuit d’atenció i actuen com a coordinador de tot el procés. És un servei centralitzat en l’associació del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya. S’estructura, metodològicament, en format d’entrevista individualitzada que serveix de porta d’entrada i derivació directa al circuit d’atenció a la família i que ofereix, a més, informació i assessorament específic sobre la malaltia mental a la població en general per afrontar el problema d’una manera eficaç.

Dins del circuit també s’inclou un servei de formació i psicoeducació (PROENFA), un servei de desenvolupament de l’apoderament (PROSPECT), i un servei de desenvolupament continuat i indefinit de l’apoderament basant-se en el contacte social (Grups d’Ajuda Mútua).

circuitactivat

Cal recordar que el projecte “Activa’t per la Salut Mental” és un estudi pilot que s’implantarà a un total de 12 territoris catalans i preveu abastar un total de 650 familiars de persones afectades per un problema de salut mental en cursos de formació, 650 persones afectades per un problema de salut mental en cursos de formació i 1.700 persones ateses a l’Espai Situa’t. Seran els proveïdors sanitaris qui derivaran a les persones afectades cap a aquest circuit continuat. Tot i així, tots els recursos d’informació i formació generats en el si del projecte romandran a disposició de tothom a la futura plataforma web del projecte (activatperlasalutmental.org), així com el servei Espai Situa’t de cada territori.

Enllaç relacionat:

Activat per la salut mental

 El projecte Activa’t per la salut mental és possible gràcies a la col·laboració de:

 

ORGANITZADORS

organizaActivat

 

 

 

 

 

COL·LABORADORS INSTITUCIONALS

 

colaboraActivat

 

 

 

 

 

 

 

 

FINANÇADORS I COL·LABORADORS PRIVATS

finanActivat