Justament

Acompanyament a les persones

Què és?

Justament ofereix assessorament legal previ a qualsevol acció o decisió que s’hagi de prendre en l’àmbit jurídic, així com defensa legal en cas que la persona s’hagi vist involucrada en actes il·lícits de caire civil o penal i requereixi d’una assistència especialitzada.

A qui va adreçat?

Persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, que sovint s’han d’implicar en la presa de decisions importants en l’àmbit jurídic i penal.

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya i Col·lectiu Ronda

Objectius

  • Assessorament legal previ en l’àmbit jurídic
  • Defensa en processos civils o penals
  • Assistència especialitzada
  • Expertesa en salut mental

Dades 2021

Més informació

El servei aplega l’expertesa de juristes i professionals de la salut mental, comptant amb la col·laboració de diversos juristes independents i d’agrupacions professionals, com és el cas de Col·lectiu Ronda.

Disposem de col·laboradors amb atenció presencial a les ciutats de Barcelona, Lleida i Girona (es preveu ampliar el servei a Tarragona al 2020), i tots ells ofereixen la possibilitat d’assessorament per telèfon o videoconferència en aquells casos que hi hagi dificultats pel desplaçament.

Per accedir a Justament cal adreçar-se a l’Espai Situa’t del territori corresponent, on els tècnics faran una primera entrevista d’acollida, informaran i orientaran a la persona, i valoraran si la petició ha de ser adreçada al servei d’assessorament jurídic o resolta per una altra via (justícia gratuïta, serveis sanitaris o socials, gestor, notari, servei de mediació…) i, en cas que sigui necessari, demanar informació i documentació complementària que faciliti la posterior tasca dels juristes.

Les entrevistes amb els professionals de l’Espai Situa’t i la primera visita amb el gabinet legal són gratuïtes (estan finançades per la Federació Salut Mental Catalunya). En cas de fer un encàrrec professional als juristes, la persona rebrà un pressupost del cost del procediment, amb possibilitat de facilitats de pagament en aquells casos que sigui necessari.

Testimoni

“És imprescindible conèixer els teus drets. Ens ho han explicat tot amb claredat i paciència. Ens hem sentit molt acompanyats”.

Persones usuàries del Justament.

Contacte

Materials descarregables

Skip to content