QUÈ ÉS?
El treball amb les Taules de Salut Mental en l’àmbit de salut mental infanto-juvenil s’integra en el projecte de formació per a familiars i professionals que acompanyen infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental.
La finalitat del treball amb les TSM és contribuir a impulsar un pla d’acció local. El desenvolupament dels tallers de capacitació permet obtenir una petita diagnosi i un recull de necessitats i peticions d’ambdós col·lectius (manifest conjunt) que esdevé el punt de partida per dissenyar plans d’acció locals que permetin impulsar millores en l’atenció en salut mental infanto-juvenil.
El treball amb les TSM inclou:
- Treball conjunt i coordinació amb la FSMC per a l’organització i desenvolupament del taller de capacitació al territori.
- Sessió de treball posterior per a la presentació de resultats de participació, satisfacció i principals conclusions del taller i de les propostes del manifest conjunt (familiars + professionals) i la realització d’una dinàmica participativa per posar en pràctica una metodologia de treball.
- Informe de devolució de la sessió treball per impulsar un pla d’acció.
A QUI VA ADREÇAT?
Als agents comunitaris, membres de les TSM.
ENTITAT QUE HO GESTIONA
Federació Salut Mental Catalunya
OBJECTIUS
- Presentar l’informe i manifestos dels tallers de capacitació.
- Fer arribar a la TSM les propostes dels dos grups.
- Proposar una metodologia de treball participativa i posar-la en pràctica.
- Contribuir a impulsar plans d’acció.
MÉS INFORMACIÓ
El 2019, la Federació SMC va posar en marxa el projecte de Formació en salut mental infanto-juvenil per a familiars i professionals.
L’objectiu final del projecte és la prevenció terciària i la promoció de la salut mental, la millora de la qualitat de vida d’infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental i la seva recuperació, a través de la capacitació de familiars i professionals.
La primera fase del projecte (2019-2020) va consistir en l’elaboració dels nous materials formatius a través d’un procés participatiu, amb 79 representants de primera persona, familiars i professionals.
La finalitat de les guies és:
• Donar orientacions per entendre i circular per la xarxa de salut mental.
• Comprendre millor possibles situacions complexes que poden aparèixer en infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental.
• Donar orientacions per abordar millor aquestes situacions.
• Fomentar la cura i l’autocura en mares, pares i altres figures que els acompanyen.
La segona fase del projecte (2020-2021) ha consistit en posar en marxa els tallers de capacitació, a través de dos pilot, per a familiars i professionals i impulsar millores en l’atenció en salut mental infanto-juvenil a nivell local, a través de les TSM.
Els resultats del pilotatge es van presentar en una Jornada al Col·legi de periodistes que van seguir més de 700 persones per:
1) Donar a conèixer el projecte per promoure’n el desplegament a altres territoris,
2) Impulsar la difusió dels nous materials formatius, i 3) Potenciar l’enfocament comunitari i l’abordatge integral dels problemes de salut mental en l’àmbit infanto-juvenil.
TESTIMONIS
“Ha estat bé la proposta de participació. Remarcar la importància de treballar de forma transversal la salut mental. “
“Felicitats per la metodologia utilitzada i per la manera de treballar en general. La sessió s’ha ajustat als temps previstos i no era fàcil i ha estat dinàmica i molt àgil.”
CONTACTE
Bàrbara Mitats: barbara.mitats@salutmental.org