Esport i salut

Acció comunitària

Què és?

La pràctica de l’esport contribueix a augmentar el benestar físic, emocional i social de les persones que el practiquen. I és clau per aconseguir quotes més elevades d’inclusió i participació comunitària, sobretot dels joves. El programa Esport i Salut treballa per oferir espais de promoció de la salut i d’inclusió comunitària, mitjançant l’activitat esportiva per a aquest col·lectiu.

A qui va adreçat?

A persones que presenten problemes de socialització o de vinculació a l’àmbit social, formatiu, sanitari o de lleure, a causa de problemàtiques de salut mental, siguin o no diagnosticades.

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya

Dades 2021

Objectius

Promocionar els hàbits de vida saludables en els serveis comunitaris de salut mental.

  • Fomentar la pràctica de l’activitat física i de l’esport per millorar la salut, la integració i la recuperació de les persones amb problemes de salut mental.
  • Afavorir estils de vida saludables.

Lluitar contra l’estigma i fomentar la inclusió social.

  • Afavorir la participació de les persones amb problemes de salut mental en activitats esportives comunitàries.
  • Impulsar, a través de la pràctica esportiva, iniciatives normalitzadores i integradores per reduir l’estigma social que pateixen les persones amb problemes de salut mental.

Més informació

Futbol

La Lliga inclusiva Esport i Salut de futbol sala funciona des del 2006 amb la participació d’equips formats per serveis comunitaris de salut mental on participen persones amb i sense diagnòstic. A final de temporada es fa un torneig de cloenda.

Bàsquet

Les trobades de basquet van nèixer arran del Torneig de Basquet Inclusiu que des de SMC vam organitzar durant 5 edicions. Diferents serveis comunitaris de salut mental es coordinen per fer entre 4 i 6 trobades l’any i poder gaudir d’una activitat de bàsquet 3×3.

Tennis

L’activitat de tennis neix de la mà de la Fundació Esport Solidari Internacional i consisteix en generar una aliança municipal entre el Club de Tennis i els Club(s) social(s) del territori per fer entrenaments amb monitors professionals. Al finalitzar la temporada es fa un Torneig de Cloenda que serveix per aglutinar tots els clubs participants.

Col·laboració UB

La Federació Salut Mental Catalunya manté un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) per realitzar activitat esportiva compartida entre alumnes de la UB i usuaris d’Arep. També per col·laborar en aspectes formatius.

Els diferents objectius són:

  • Impulsar, a través de la pràctica esportiva, iniciatives normalitzadores i integradores que ajudin a reduir l’estigma social que pateixen les persones amb problemes de salut mental.
  • Formar a alumnes de la UB participants en APS. Aproximació teòrica a la Salut Mental.
  • Establir convenis de col·laboració que permetin apropar la realitat de les persones amb malaltia mental a la resta de la societat, generant espais de sensibilització.

Col·laboració IBE

La Federació SMC es membre del Consell Assessor l’Esport Inclou de l’Ajuntament de Barcelona que treballa en termes de millora de l’accessibilitat a l’activitat esportiva de la ciutat. Des del 2012 també col·laborem com a formadors de monitors de poliesportius municipals.

Testimoni

“El que ens uneix és la nostra afició per l’esport, més enllà de si tenim o no un problema de salut mental”.

Sergi

Contacte

Carles Bonete: carles.bonete@salutmental.org