Fent Costat Entre famílies

Acció comunitària

Què és?

L’objectiu és que les persones amb experiència en tenir cura d’un familiar o persona propera amb problemes de salut mental es formin per oferir suport emocional, acompanyament i orientació a altres persones que estan passant per una situació similar. 

A qui va adreçat?

Familiars de persones amb problemes de salut mental per donar suport a altres famílies.

Entitat que ho gestiona

Federació Salut Mental Catalunya, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona, arriba després de l’èxit del pilotatge desenvolupat  pel Centre Psiquiàtric Emili Mira Torribera de Santa Coloma de Gramenet i els voluntaris de l’associació AMMAME de Santa Coloma de Gramenet.

Dades 2021

Objectius

  • donar suport emocional
  • oferir espais d’escolta activa
  • ajudar a resoldre dubtes davant una crisi, ingrés hospitalari…
  • acompanyar durant tot el període de gran incertesa i vulnerabilitat que estan vivint les famílies

Més informació

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) ha posat en marxa al 2020 el programa de voluntariat “Fent Costat Entre Famílies”, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona. Es fonamenta en la figura dels familiars com agents de salut que, des de la seva experiència viscuda, contribueixen al benestar emocional de les persones a les que acompanyen (suport entre iguals). La iniciativa promou el suport dels familiars, que des de la seva experiència en salut mental, complementen des de la vessant més humana i de proximitat, la tasca de l’equip de professionals del centre.

Implicar a l’home en les tasques de cura en salut mental
El projecte posa especial èmfasi en la lluita contra l’estigma i l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com per contribuir a implicar a tots els membres de la família en les tasques de cura i acompanyament, en especial els homes. Es tracta d’impulsar la coresponsabilitat de tots els membres de la família en el procés de cura, trencant amb valors i rols tradicionals arrelats al sistema heteropatriarcal on les cures se suposen una responsabilitat de les dones.

La Federació SMC ha començat el procés per seleccionar a les persones que rebran la formació del programa de voluntariat. Cal ser major edat i tenir experiència en salut mental com a familiar i/o amic. La persona seleccionada rebrà:

  • 20 hores de formació en auto-cura i acompanyament
  • suport específic per realitzar la seva tasca
  • i la possibilitat de participar en diferents activitats d’equip dirigides al voluntaris, així com en diferents espais de coordinació i treball amb els professionals que formen part del programa

Testimoni

“Si hagués tingut tota aquesta informació i recursos quan el meu fill va viure el primer ingrès ens hauríem estalviat molt patiment com a família i el podríem haver acompanyat millor en el seu procés de recuperació”, Tina Kabarec

Contacte

info@salutmental.org