Fent Costat Entre famílies

Acció comunitària

Què és?

Espai d’escolta, comprensió i suport emocional a famílies de persones afectades per una problemàtica de salut mental. L’objectiu és que les persones amb experiència en tenir cura d’un familiar o persona propera amb problemes de salut mental es formin per oferir suport emocional, acompanyament i orientació a altres persones que estan passant per una situació similar. 

L’atenció la realitza el familiar expert, una persona voluntària amb experiència viscuda en acompanyar a un familiar amb un diagnòstic en salut mental, i que, per tant, ha compartit un mateix problema, dificultat o preocupació.

34 famílies acompanyades

102 persones beneficiaries 

Entitat que ho gestionen

Federació Salut Mental Catalunya, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i Institut Pere Mata.

El projecte va començar amb un pilotatge desenvolupat pel Centre de Salut Mental Emili Mira Torribera de Santa Coloma de Gramenet i les persones voluntàries de l’associació AMMAME de Santa Coloma de Gramenet. Avui dia, el projecte compta també amb la col·laboració de les entitats Salut Mental Ondara Sió, a la província de Lleida; i Ment i Salut la Muralla, a la província de Tarragona.

Objectius

  • Donar suport emocional
  • Oferir espais d’escolta activa
  • Acompanyar durant tot el període de gran incertesa i vulnerabilitat que estan vivint les famílies
  • Lluitar contra l’estigma i l’autoestigma
  • Promocionar l’empoderament de les famílies
  • Apropar les famílies a tots els recursos oferts per la xarxa associativa
  • Impulsar la coresponsabilitat de tots els membres de la família en el procés de cura, trencant amb valors i rols tradicionals, on les cures se suposen una responsabilitat de les dones.

Més informació

Un cop finalitzat el pilotatge, l’any 2020, Salut Mental Catalunya vam posar en marxa el programa de voluntariat “Fent Costat Entre Famílies”, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona.

El programa es fonamenta en la figura dels familiars experts com agents de salut informals i complementaris als serveis sanitaris. La Federació SMC organitza anualment una formació específica per a persones voluntàries en l’àmbit de la salut mental. Per accedir a aquesta formació, cal ser major d’edat i tenir experiència en salut mental com a familiar i/o entorn cuidador. La formació consisteix en:

  • 20 hores de formació en auto-cura i acompanyament
  • Suport específic per realitzar la seva tasca
  • Possibilitat de participar en diferents activitats d’equip dirigides al voluntaris, així com en diferents espais de coordinació i treball amb els professionals que formen part del programa

Les professionals dels centres col·laboradors també reben una formació sobre el projecte, ja que tenen un paper cabdal com a prescriptores i detectores de famílies amb necessitat d’acompanyament.

Actualment, el projecte es troba en fase d’avaluació en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu d’obtenir indicadors d’impacte que ens permetin replicar-lo arreu del territori català.

Testimoni

“Si hagués tingut tota aquesta informació i recursos quan el meu fill va viure el primer ingrès ens hauríem estalviat molt patiment com a família i el podríem haver acompanyat millor en el seu procés de recuperació”, Tina Kabarec

Contacte

albert.alonso@salutmental.org

Skip to content