Publiquem la versió local de la Policy Brief del projecte CoActuem per la Salut Mental

OpenSystems i SMC vam dur a terme la presentació final del CoAct davant representants de la Comissió Europea el passat 21 de març
El projecte de recerca CoActuem per la Salut Mental de ciència ciutadana social s’ha desenvolupat entre el 2020 i 2022, en el marc del projecte CoAct i dins el programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea amb contracte 873048.
L’equip promotor de la recerca ha estat format per representants del grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona, la Federació Salut Mental Catalunya i l’arquitecta social, Itziar González Virós.
Publicació de dues Policy Brief com a resultat de la recerca
Com a resultat de la recerca duta a terme durant aquests tres anys, l’octubre de 2022 vam entregar la “Policy brief on mental health care. Brief on policy recommendations to promote and strengthen mental health social support networks” a la comissió Europea.
Després de l’Assemblea Comunitat Salut Mental del 18 de novembre de 2022, vam poder integrar les aportacions i esmenes validades i, des de llavors, hem treballat en la versió local de la Policy brief, que tenim la satisfacció de publicar “Recomanacions polítiques: promoció i enfortiment de les xarxes de suport social en salut mental“.
Finalitza el CoAct, comença la incidència política
El passat 21 de març de 2023, OpenSystems i SMC vam dur a terme la presentació final del CoAct per a representants de la Comissió Europea, juntament amb la resta del consorci del projecte CoAct. La valoració va ser molt positiva. Confiem que el llegat de la recerca permeti millorar la qualitat de l’atenció en salut mental per a les persones amb experiència pròpia i per a familiars. Treballarem per fer arribar les diverses recomanacions polítiques a les administracions públiques, per tal que posin fil a l’agulla en les seves polítiques públiques.



Imatges de l’Assemblea Comunitat Salut Mental, celebrada el passat mes de novembre de 2022.
Actualment, estem treballant en la finalització del vídeo de l’Assemblea que vam enregistrar i que publicarem aviat.
La recerca ha estat possible gràcies a la dedicació i contribució de més de 800 persones amb experiència pròpia, familiars i professionals que han participat perquè el projecte CoActuem per la salut mental s’hagi desenvolupat amb èxit.
En què ha consistit el projecte CoActuem per la Salut Mental?
CoActuem per la Salut Mentalha situat les persones amb experiència pròpia en salut mental i el seu entorn familiar en el centre. Aquesta línia de recerca i innovació s’ha focalitzat en analitzar i comprendre millor les xarxes de suport social en salut mental, a través d’una recerca participativa i participada, amb l’objectiu de definir recomanacions per promoure-les i enfortir-les.
La recerca ha estat co-creada i dirigida per grups de ciutadans i ciutadanes amb una preocupació social compartida, en aquest cas, en relació a les xarxes de suport social en salut mental. La ciència ciutadana és un model de recerca científica que compta amb la participació activa del públic general o de col·lectius especialment interessats, que està prenent molta força a nivell mundial. Inclou recerca acadèmica de primer nivell que combina l’avenç científic amb la transformació social i la millora de polítiques públiques.
Més informació
Consulta la Policy Brief local
Infografies resum de la Policy Brief local
Consulta la Policy Brief europea
L’Assemblea Comunitat Salut Mental
Tota la informació sobre CoActuem per la salut mental