L’àmbit de la salut mental fa arribar les seves propostes amb motiu de les eleccions a Catalunya
Les entitats membres del Pla Integral, del que forma part la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), demanen impulsar el suport social i comunitari, i apostar per la recuperació i l’empoderament.
La Federació Salut Mental Catalunya (SMC), com a entitat membre del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, ha fet arribar a les forces polítiques les demandes de l’àmbit de la salut mental amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya, previstes pel 14 de febrer del 2021.
Resposta a la pandèmia
Les propostes fan incidència en les mesures que cal prendre per donar resposta a l’afectació de l’actual pandèmia en l’increment de problemes de salut mental de la població catalana. En aquest sentit, el document reclama que és imprescindible i urgent incorporar la visió integral de l’atenció a la persona amb trastorns de salut mental, per tal de donar una resposta adient a les seves necessitats i orientar les intervencions i el model a la recuperació, l’empoderament i a l’impuls del suport social i comunitari.
Les accions propositives de les entitats del Pla Integral van dirigides al Departament de Salut, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, al Departament d’Educació i al Departament de Justícia. Alguna de les demandes des de l’àmbit de la salut mental son:
- reactivar la Taula Tècnica de Salut Mental i Addiccions
- consolidar la xarxa de serveis socials d’atenció pública
- apostar per una veritable acció comunitària en salut mental
- reconeixement del tercer sector com interlocutor vàlid
- incrementar el suport al moviment associatiu per a la promoció d’accions d’acompanyament comunitari i suport mutu a la ciutadania
- garantir l’estabilitat dels serveis de tutela i la inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental
- accelerar els processos de transformació definits a la estratègia de salut mental 2017 2020 del Pla director
- desenvolupar el Pla d’Acompanyament a la Salut Mental i les Addiccions
- garantir la incorporació progresiva del projecte Activa’t per la salut mental a la cartera de serveis
- analitzar les necessitats específiques en salut mental infantojuvenil i l’atenció als centres educatius
- millorar els procediments d’externalització en l’àmbit de la justícia i adaptar el programes de Mesures Penals Alternatives i els Treballs en Benefici de la Comunitat en el marc de la salut mental
- garantir el dret a la capacitat jurídica en salut mental i l’execució penal en els processos de persones amb trastorn mental
Accions transversals i acció de govern
Les accions propositives fan incidència en els àmbits sanitari, social, educatiu, laboral i de justícia. En aquest sentit les entitats membres del Pla Integral demanen que aquestes accions transversals han d’estar coordinades pels diferents Departaments i liderats al màxim nivell per l’acció de govern. Amb l’objectiu de:
- Garantir la incorporació de la perspectiva de drets en tots els àmbits d’intervenció de la salut mental i les addicions.
- Catalunya ha de tenir una política pública de lluita antiestigma en salut mental i que sigui una prioritat des de l’acció de govern. Demanem garantir el suport i l’impuls del projecte Obertament, amb un finançament estable i continuar amb l’avaluació dels seus resultats – que ja s’està realitzant – i que demostren que hi ha un impacte real en la ciutadania.
- Reactivació del Pla Integral de Salut Mental i Addicions. Continuem pensant (tossudament) que és un bon instrument, tot i els pocs resultats assolits. Demanem superar la dificultat d’articular accions coordinades entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.
Documents enviats a les forces polítiques:
Entitats membre del Pla Integral signants dels documents:
