Projectes de Salut Mental amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a l’any 2022

22/12/2022

Durant el 2022, Salut Mental Catalunya ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona en diversos projectes relacionats amb la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental dins la convocatòria general de subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat per a l’any 2022.

Enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha contribuït a l’execució d’un total de set projectes que duu a terme Salut Mental Catalunya.

Esport i Salut

Esport i salut: La pràctica de l’esport contribueix a augmentar el benestar físic, emocional i social de les persones que el practiquen. I és clau per aconseguir quotes més elevades d’inclusió i participació comunitària, sobretot dels joves. El programa Esport i Salut treballa per oferir espais de promoció de la salut i d’inclusió comunitària, mitjançant l’activitat esportiva per a aquest col·lectiu. Està adreçat a persones que presenten problemes de socialització o de vinculació a l’àmbit social, formatiu, sanitari o de lleure, a causa de problemàtiques de salut mental, siguin o no diagnosticades.

Al 2022 ha hagut 219 participants al programa en tres modalitats: lliga de futbol sala inclusiva (13 entitats participants), bàsquet 3×3 (9 entitats participants), tennis (10 Clubs Socials amb 69 participants).

Noves masculinitats

Noves Masculinitats: la idea del projecte és poder oferir un espai de reflexió, anàlisi i debat sobre la construcció social i cultural de la masculinitat i de quines maneres es pot caminar cap un model equitatiu, respectuós i saludable, eliminar els masclismes i fomentar la implementació de la perspectiva de gènere a les persones participants i a les entitats de la xarxa associativa.  

Al llarg del 2022 es va anar treballant en el buidatge i anàlisi dels grups focals, amb l’objectiu de poder confeccionar dos informes de resultats que, contrastats i portats a debat i discussió amb les participants, van servir per elaborar el pla de treball, les línies estratègiques i les activitats d’aquesta nova iniciativa que seguirà desenvolupant-se al 2023.

Justament

Justament: suport i acompanyament a les pesrones en la protecció i defensa de drets en salut mental. Justament ofereix assessorament legal previ a qualsevol acció o decisió que s’hagi de prendre en l’àmbit jurídic, així com defensa legal en cas que la persona s’hagi vist involucrada en actes il·lícits de caire civil o penal i requereixi d’una assistència especialitzada. S’adreça a persones amb problemes de salut mental i els seus familiars.

Punts d’informació, orientació i assessoraments sobre salut mental

Es tracta de l’Espai Situa’t, un servei per atendre demandes d’informació i assessorament en matèria de salut mental. Facilita l’entrada al circuit del projecte Activa’t, que té per finalitat aconseguir que persones amb problemes de salut mental, o risc de tenir-ne, i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida, i ofereix un reforç a la comunitat.

Va adreçat a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies o cuidadors, professionals sociosanitaris i societat en general i existeixen 15 Espais Situa’t a Catalunya, ubicats a les associacions del territori i/o espais dels equipaments socials públics, i atenen en 17 municipis.

Campanya de Sensibilització

La campanya #DretsEnSalutMental, impulsada per les més de 70 entitats federades de Salut Mental Catalunya, vol difondre i sensibilitzar sobre els drets i vulneracions de les persones amb problemes de salut mental.

Al 2022, la campanya va constar d’una sèrie d’infografies de dades de drets en salut mental i testimonis que es van compartir per xarxes socials, a més de la creació d’una bústia per denunciar les vulneracions de drets que pateixen les persones amb problemes de salut mental.

Respir

Respir: Aquest programa ofereix la possibilitat que persones amb trastorn mental i les seves famílies descansin de les possibles relacions de dependència que s’originen entre uns i altres gaudint de la possibilitat de fer estades a diferents indrets del territori català. Les sortides Respir van adreçades a persones amb trastorn mental majors de 18 anys, i les Respir Joves per a persones entre 18 i 25 anys. El Respir Salut va adreçat a les persones cuidadores de persones amb dependència derivada d’un trastorn mental. Durant l’any 2022 s’han fet 14 sortides al programa Respir.