Posem la primera pedra del que és i ha de ser el Comitè en Primera Persona de SMC en una trobada a Tarragona

La primera trobada del comitè va tenir l’objectiu d’articular les línies a seguir del grup, reflexionar sobre l’experiència pròpia i presentar el seu Ideari
El passat dissabte 8 de juliol, el Centre Tarraconense El Seminari va acollir una trobada que feia història: era la primera vegada que els i les membres del Comitè en Primera Persona de SMC es reunien de forma presencial per posar la primera pedra del que és i ha de ser aquest grup, format íntegrament per persones amb experiència pròpia en salut mental d’arreu del territori català.
La trobada tenia com a objectiu començar a articular quines són les línies a seguir d’aquest espai, reflexionar sobre l’experiència pròpia i presentar l’ideari del Comitè.




Amb Experiència Pròpia, una revisió del projecte
El matí es va iniciar amb un repàs als inicis i a la trajectòria del projecte Amb Experiència Pròpia, per a definir-lo i reformular-lo entre totes, entenent que ha de consolidar-se com la palanca que promou la participació del col·lectiu en primera persona a SMC.
Es van posar sobre la taula algunes de les dificultats amb les que a vegades topem així com casos de bones pràctiques que poden servir d’exemple a replicar en d’altres territoris, com és el cas de la jornada “Fomentem l’empoderament en salut mental a l’Anoia”, celebrada a Igualada el passat mes de març.



La presentació de l’Ideari del Comitè en Primera Persona
L’objectiu del Comitè en Primera Persona és, segons el seu nou ideari, el de promoure una atenció basada en els drets de les persones amb experiències psquiatritzades i això es pot aconseguir a través de diverses accions:
- Detectar i denunciar vulneracions.
- Augmentar la participació de les primeres persones en el teixit associatiu.
- Col·laborar amb la xarxa de suport de la persona: famílies i professionals.
- Portar a terme accions de sensibilització com a portaveus, testimonis i/o representants del col·lectiu en primera persona de la Federació SMC.
L’ideari gira al voltant de sis punts: recuperació, drets, intervenció integral, perspectiva de gènere, vulnerabilitat social i equitat en salut mental i serveis públics.
Aquest document ha de servir per a consolidar el grup i que totes les persones que en formin part s’aixopluguin sota un mateix paraigües.
Durant la trobada es va reflexionar, també, sobre quina ha de ser la logística i governança del comitè, que entenem que ha de funcionar autònomament, així com quin ha de ser el seu rol dins de SMC.