L’Ajuntament de Barcelona fa balanç del Pla de Xoc en Salut Mental

25/05/2021

El pla municipal sobre l’impacte de la pandèmia en el benestar emocional de la població evidencia els efectes negatius en infància i adolescència.

L’Ajuntament de Barcelona invertirà tres mil·lions més al nou Pla de Xoc que incorpora 24 noves accions.

L’Ajuntament de Barcelona fa balanç del Pla de Xoc en Salut Mental durant la pandèmia i el dia 25 de maig del 2021 va presentar els resultats. Aquests resultats demostren els efectes negatius en el benestar emocional de la població com a conseqüència dels confinaments, estats d’alarma i altres restriccions en temps de Covid-19. En aquest sentit, algunes de les dades que ho demostren son:

  • 28.633 visites al Cabàs Emocional, web municipal amb informació i recursos per cuidar la salut mental durant la pandèmia
  • 4.222 trucades als telèfons de suport psicològic en confinament (març-setembre 2020)
  • 54.846 trucades als Telèfon de l’Esperança (un 20% més que al 2019)
  • 6 de cada 10 persones van presentar símptomes de depressió i ansietat en diferents graus, sobretot en el cvas dels joves i les dones
  • incrementen un 25% les consultes sobre els trastorns alimentaris

Accions i col·lectius més afectats

En referència a aquest impacte de la pandèmia en la salut mental de la població de Barcelona, el Pla de Xoc municipal va prioritzar accions com:

  • detectar, acompanyar i orientar a les persones cap als serveis de suport emocional
  • oferir suport específic als grups i col·lectius més afectats per l’impacte de la Covid-19: infància i adolescència; gent gran i persones cuidadores; i persones amb problemes de salut mental
  • més serveis de prevenció i atenció de la conducta suïcida
  • més suport a les persones que afronten el dol i la pèrdua

Més inversió i participació de la Federació SMC

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar que el nou Pla de Xoc augmentarà en tres mil·lions d’euros el seu pressupost municipal per fer front als efectes de la pandèmia en la salut mental de la població, i incorporarà 24 noves accions a la seva estratègia de suport emocional envers la Covid-19.

El Pla de Xoc de Barcelona compta amb la col·laboració de 43 entitats, com en el cas de la Federació Salut Mental Catalunya, que va participar el el grup de treball d’educació en salut mental del Cabàs Emocional. Aquesta col·laboració ens va permetre organitzar un webinar sobre el suport mutu en salut mental que podeu veure en aquest enllaç i en el següent vídeo: