Participem en una jornada contra la discriminació sobre VIH i Salut Mental

04/03/2024

Mercè Torrentallé, presidenta de SMC, va participar en l’espai de reflexió organitzat pel Ministeri de Sanitat i va poder traslladar les necessitats del teixit associatiu

El passat divendres 1 de març, Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, va participar en la Jornada contra la Discriminació: Aprenentatges de dos lluites – Diàleg entre experiències de VIH i Salut Mental, organitzada pel Ministeri de Sanitat.

La jornada va generar un espai de reflexió col·lectiu al voltant de l’estigma: “La principal barrera que es troba una persona amb un problema de salut mental és l’estigma, que suposa patiment i dificultat per a la recuperació“, va afirmar Natalia Pérez Arango, Coordinadora tècnica de l’estratègia de Salut Mental del Ministeri de Sanitat, durant la benvinguda institucional. Aquesta estratègia, segons va afirmar, es basa en la salut mental comunitària i pretén posar la persona al centre i al lloc on viu.

Una taula rodona amb testimonis en primera persona

Després de l’exposició de bones pràctiques del territori, va tenir lloc una taula de debat conformada per Sílvia García, formadora i assessora en salut mental i discapacitat des de l’experiència en primera persona; Mercè Torrentallé, presidenta de SMC i representant de la Confederación Salud Mental España; Tomás Corominas, testimoni en primera persona de Hierbabuena Asturias; Kike Poveda, Intersecció estigma, salut mental i VIH; Iván Garrido, testimoni amb experiència pròpia sobre l’estigma en el VIH i Maria José Fuster, Directora executiva de a Societat Espanyola Interdisciplinària del SIDA (SEISIDA).

Mercè Torrentallé va parlar de les contencions i vulneracions de drets així com de la por de sortida de casa pel pes de l’estigma que això li suposava. A més, va subrtallar la doble discriminació que suposa ser dona i tenir un problema de salud mental. També va posar de relleu el moviment associatiu: la Confederació Salud Mental Espanya participa en projectes i formació de moltes persones, 340 associacions, 60 mil sòcies i més de 3.600 voluntàries. “Les associacions van néixer arreu a partir de la desinstitucionalització dels manicomis i ja compten a dia d’avui amb una llarga trajectòria”, va explicar.

Per cloure l’acte, Belén gonzalez, Comissionada de Salut Mental al Ministeri de Sanitat, va parafrasejar Kate Millet, autora de “Viatge al manicomi”: “La por a la bogeria és aliena a la por a la bogeria de cada una de nostaltres i és per això que exercim distància vers la resta de persones”.

Una oportunitat per traslladar les demandes associatives

Des de Salut Mental Catalunya vam poder traslladar les necessitats detectades en aquest àmbit: la manca d’informació i formació, la necessitat de polítiques interdepartamentals que tinguin en compte el teixit associatiu així com la importància de conèixer les bones pràctiques que s’estan duent a terme arreu del territori per tal de poder-les replicar i posar de relleu. A més, vam teixir sinèrgies per tal de participar en un futur estudi sobre salut mental i addicions en el marc de l’estigma, el VIH i la salut mental.