Salut Mental Comunitària, un webinar de SMC amb la voluntat de reflexionar al voltant de la salut mental
DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials va organitzar una conferència virtual que es pot recuperar a l’apartat DIXIT TV del portal DIXIT, i va ser impartida per Alícia de Maya i Ivan Cano, persones tècniques del projecte Activa’t per la salut mental.
El passat 23 de març es va dur a terme el webinar “Salut Mental Comunitària” d’hora i mitja de durada a través de la plataforma DIXIT TV: DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall. Fundació Campus Arnau d’Escala.
La conferència va ser impartida per Ivan Cano i Alícia de Maya, persones tècniques del projecte Activa’t per la Salut Mental de la Federació Salut Mental Catalunya, que ofereix eines per a intervenir amb persones amb problemàtiques de salut mental i les seves famílies, basades en models teòrics contrastats i impulsats per institucions internacionals reconegudes. El webinar va comptar amb l’assistència de 138 persones i es pot visualitzar des del canal Dixit.
Una reflexió al voltant de la salut mental lluitant contra l’estigma
Tal i com expliquen les ponents, des de la Federació Salut mental Catalunya acostem noves formes de veure i parlar sobre les problemàtiques en salut mental. L’objectiu d’aquesta proposta és ajudar a reflexionar i vivenciar al voltant de la definició de conceptes com ciutadania i drets, salut mental, estigma, auto-estigma i recuperació.
Per a les assistents va ser una reflexió molt enriquidora, que els va permetre conèixer les conseqüències de l’estigmatització en salut mental en l’exercici de la ciutadania, així com trencar amb estereotips sobre què significa patir un trastorn mental.
Es va realitzar una revisió històrica sobre l’origen i efectes de l’estigma i l’auto-estigma en salut mental i finalment es va procedir a una dinàmica, oferint eines en relació al nou paradigma de recuperació i empoderament en salut mental.
En finalitzar, des de DIXIT es va realitzar un qüestionari de satisfacció a les persones assistents, que van poder aportar les seves valoracions i propostes de millora de cara a futures properes ocasions.