“Parlem de salut mental” amb estudiants d’integració social

14/05/2021

La formació de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) s’ha fet a l’institut Montilivi de Girona amb alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social.

El passat 27 d’abril es va dur a terme la formació presencial “Parlem de salut mental“, amb una durada de tres hores i amb dos grups d’estudiants d’integració social. La formació va anar a càrrec per Eugènia Ustrell i Alícia de Maya, tècniques del projecte Activa’t per la Salut Mental. Aquesta càpsula ha complementat el programa formatiu del cicle en relació a l’atenció a la salut mental dels dos grups d’alumnes participants, més de 50 estudiants en total.

Des de la Federació SMC acostem noves formes de veure i parlar sobre les problemàtiques en salut mental, i oferim un espai als alumnes per a reflexionar entorn a la salut mental i la ciutadania. La metodologia de la formació ha integrat una part teòrica i una part de dinàmiques vivencials com l’escultura humana o role-playings, amb l’objectiu d’enriquir la proposta i afavorir l’aprenentatge. “Les dinàmiques són molt interessants” afirmen els alumnes. Aquestes propostes ens han ajudat a reflexionar i vivenciar, entorn a la definició de conceptes com ciutadania, salut mental, estigma, auto-estigma i recuperació.

La formació va incloure l’experiència en primera persona, amb la projecció de les càpsules audiovisuals Veus com la teva. Pels alumnes ha estat una reflexió molt enriquidora, alhora que els ha permès conèixer les conseqüències de l’estigma en salut mental, així com l’aposta per un model de recuperació i empoderament en salut mental.

Testimonis dels alumnes

M’ha agradat! Molt bon curs. Les dinàmiques són molt interessants.

Un curs molt necessari per fer als instituts perqué cal visibilitzar i normalizar més la salut mental.

M’ha agradat molt la formació i m’ha obert nous punts de vista sobre la salut mental, crec que es tracte d’una xerrada molt interessat per tots nosaltres.