“Parlar i escoltar, salva vides”, campanya per a la prevenció de la mort per suïcidi

08/10/2019

Descarrega aquí la NOTA DE PREMSA

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) posa en marxa la campanya Parlar i escoltar, salva vides amb l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, i mostrar els recursos i entitats que treballen per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental, masses vegades silenciada.

La campanya es fa amb motiu de la celebració aquest dimarts 10 de setembre del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, amb la col·laboració de “Després del Suïcidi – Associació de Supervivents” (DSAS)Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues – Dol per Suïcidi (DSMA).

Un problema de salut global al món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada anys al món. O el que és el mateix: una mort cada 4 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segons causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen a les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en païssos amb ingressos mitjans o baixos.

Una altra dada que alerta sobre la necessitat de treballar en la prevenció, és que per cada mort per suïcidi hi ha 20 persones més que ho intenten. Per tot això l’OMS considera la mort per suïcidi com un problema de salut global i celebra cada 10 de setembre el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.

A nivell estatal, segons les dades del Instituto Nacional de Estadística, les morts per suïcidi a Espanya es van incrementar un 3,1% al 2017, amb 3.679 casos: 2.718 homes i 961 dones; una mitjana de 10 morts per suïcidi diàries.

Catalunya: crisi económica i població jove

Catalunya va registrar un total de 495 morts per suïcidi al 2017: 366 homes i  129 dones, segons dades de l’Anàlisi de la mortalitat a Catalunya (Departament de Salut, 2017). El suïcidi és la mort prematura que més a s’ha incrementat als darrers anys, segons l’estudi Evolució de la mortalitat per suïcidi a Catalunya en el període 2000-2013: quin impacte ha tingut la crisi econòmica? de la Central de Resultat (Departament Salut). La taxa de morts per suïcidi a Catalunya és de 7,2 casos per 100.000 habitants, més baixa en relació amb altres països europeus.

El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys, com es recull a la guia Encarem el suïcidi juvenil guia de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, 2018). Segons la mateixa guia, el 42% de les persones joves trans han tingut intents de suïcidi.

La importància de la prevenció

Sovint es parla del suïcidi com de la mort silenciada i de la necessitat d’informar i sensibilitzar per millorar la prevenció, com s’ha fet en el cas dels accidents de trànsit, el consum de drogues i alcohol, o la Sida, per exemple. Segon l’Anàlisi de la mortalitat a Catalunya (Departament de Salut, 2017) la taxa de mortalitat dels accidents de trànsit a Catalunya ha passat de 12,60 (morts per cada 10.000 habitants) al 1999 a 3,24 al 2017. En el cas de les morts per suïcidi, la taxa només s’ha reduït de 6,97 a 5,81.

Una informació rigurosa als mitjans de comunicació, amb testimonis de recuperació i sense sensacionalisme, pot ajudar molt en aquest sentit. Altres estratègies de prevenció passen per garantir el coneixement i l’accés dels ciutadanas als recursos existents (de salut mental, sociosanitaris, associacions..), i les polítiques publiques i plans d’acció de totes les administracions (Codi Risc Suïcidi a Catalunya).

I finalment, seguint el lema de la campanya de la Federació SMC, Parlar i escoltar, salva vides. No tenir por a explicar el que ens passa ajuda a trencar amb l’estigma sobre els problemes de salut mental i l’aïllament social, i oferir una escolta activa sense emetre judicis o treure importància al patiment de l’altre és la millor manera de prevenir la mort per suïcidi.