Paraules i salut mental, el gran debat

20/04/2021

Participants al projecte Amb Experiència Pròpia debaten en dues sessions de treball sobre les paraules que utilitzem per parlar dels problemes de salut mental.

Una vintena de persones, entre representants del programa AEP, i professionals de Salut Mental Catalunya, van participar el 15 de desembre del 2020 i el 15 de març del 2021 en les sessions Paraules i salut mental, el gran debat. L’objectiu d’aquestes trobades era analitzar les paraules i expressions que sovint utilitzem per referir-nos a les persones amb problemes de salut mental, per tal de trobar maneres de referir-nos que no siguin estigmatitzants o donin una imatge negativa.

1a sessió. Com parlem de la salut mental

La primera trobada (15-12-2020) va permetre fer un repàs a les paraules i concepcions que històricament s’havien utilitzat per referir-se a la salut mental i a les persones amb diagnòstic. Aquesta explicació va anar a càrrec de Fran Eiroa, professor i investigador del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona i responsable de Recerca, Desenvolupament, Innovació i Relacions Institucionals de la Federació Veus.

A la sessió es va fer també una exposició del marc teòric i l’estat de la qüestió a Catalunya i al món, i de les pautes de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU. Alhora que es va debatre sobre els pros i contres del concepte de discapacitat psicosocial, que des de l’any 2019 plantegen algunes entitats i persones com alternativa a l’hora de referir-se a les persones amb problemes de salut mental.

2a sessió. Discapacitat psicosocial i alternatives

La segona trobada (15-03-2021) va avançar sobre els debats i propostes que s’havien tractar en la primera sessió, sobretot al voltant del concepte de discapacitat psicosocial. Les principals conclusions de les dues sessions van ser:

  • Persona amb experiència en salut mental és l’expressió que més agrada, amb un 23% dels vots dels participants a la dinàmica.
  • Amb un 22%, segueix testimoni en primera persona en salut mental.
  • Amb un 13% i 11% respectivament segueixen expressions com:, diversitat funcional, pacient expert i neurodiversitat
  • Finalment, i amb un 10% i 8% respectivament de preferències, es van escollir les expressions: persona amb diagnòstic de salut mental i persona amb problemes de salut mental.

Respecte al concepte “discapacitat psicosocial” es va reafirmar l’opinió generalitzada de la primera sessió que es tracta d’una expressió amb la qual els participants no es senten còmodes. Es prefereixen alternatives a la paraula “discapacitat” com “diferència” o “diversitat” perquè es consideren més inclusives.

Finalment, es defensa el valor de discapacitat piscosocial en un context legislatiu per incloure a la salut mental en l’àmbit de la discapacitat i reclamar els mateixos drets i deures recollits per la Convenció i lleis de la discapacitat.